2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Lázár elismerte, tudott Vida lemondásáról

2015. július 21., kedd 19:02, frissítve: szerda 10:35

Elismerte a kancelláriaminiszter, hogy tudott arról, hogy a NAV elnöke már május 20-án benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek. Lázár János ugyanakkor arról nem beszélt, hogy miért nem hozták ezt nyilvánosságra, ahogy arról sem mondott részleteket, hogy hogyan alakítanák át az adóhatóságot.

„Amíg nem tudja valaki, hogy milyen lesz az adóeljárás, én nem tudom, addig honnan tudja megmondani, hogy milyen lesz az adóeljárást végrehajtó hivatal, és az adóeljárást végrehajtó hivatal élére milyen ember kell” – Így beszélt kevesebb mint két hete az adóhivatalról és elnökéről a kancelláriaminiszter, pedig akkor már tudott róla, hogy Vida Ildikó benyújtotta a lemondását a miniszterelnöknek.

– A miniszterelnökön kívül hány embernek volt róla tudomása, hogy május 20-án beadta a felmondását az elnök asszony? És hogy hétfőn a két hónapos határidő le is járt?
– Arra nem tudok válaszolni, hogy hány kormánytagnak volt rajtam kívül erről tudomása…”

– válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Így azt sem tudni, hogy a nemzetgazdasági miniszter tudott-e a NAV elnökének lemondásáról. Pedig Varga Mihály május 20-a után kezdeményezte azt a törvényjavaslatot, amely az adóhatóság elnökének kinevezési és felmentési jogkörét a miniszterelnöktől a nemzetgazdasági tárcához helyezte volna. Az NGM államtitkára sem adott választ arra a kérdésre, hogy mi szükség volt a végül elbukott törvénymódosításra, ha a NAV elnökének lemondása már a kormányfő asztalán volt.

Vida Ildikó két hónapos felmondási ideje hétfőn járt le. Mivel új vezetőt eddig nem neveztek ki, Varga Árpád elnökhelyettesnek adta át az elnöki munkakört.

„Természetesen nem jó” – ezt már az adószakértő mondja a bizonytalan helyzetre. Vámosi-Nagy Szabolcs arra emlékeztetett: az adóhivatalt az elmúlt években kétszer is átszervezték. „Összeolvasztották a Vám- és Pénzügyőrséget a korábbi APEH-hel, ugyanezen időszak alatt az illetékhivatalokat is integrálták magába a Nemzeti Adó- és Vámhivatalba, következésképpen elég sok változás volt az elmúlt években. Most, ugyan az adórendszerre szoktuk azt mondani, hogy a magyar adórendszer stabilitását a folyamatos adóváltozások adják, de ez már a szervezetre nem lenne helyes, ha tartósan így alakulna” – nyilatkozta a Hír TV-nek Vámosi-Nagy Szabolcs.

Azt nem tudni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak mikor lesz új elnöke, a kancelláriaminiszter erről csak annyit mondott, hogy nem sietnek, először az adóeljárás átalakításáról döntene a kormány.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!