2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Lázár beszólt a biztosnak és az EB elnökének is

2015. július 2., csütörtök 20:45, frissítve: csütörtök 20:55

Visszaszólt a kancelláriaminiszter a dohánykereskedelem magyar szabályozását bíráló uniós biztosnak. Lázár János szerint a brüsszeli politikus a multinacionális dohánycégek lobbistájává szegődött, amikor a magyarországi trafikrendszert bírálta. Brüsszel viszont közben kötelezettségszegési eljárást fontolgat.

Mi tudunk harcolni – ezt üzente nemrég a magyar kormánynak Elzbieta Bienkowska, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa az Indexnek nyilatkozva. A politikus a magyar dohánykereskedelem szabályozását bírálta és úgy fogalmazott: „másutt is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, de sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal”.

A dohány-nagykereskedelem átalakítását nemcsak az unió, de a piaci szereplők is bírálták. A nagykereskedelmi monopóliumot az egyetlen magyar dohánygyár, a Continental Zrt. és az egyik külföldi cég, a British American Tobacco konzorciuma kapta meg. Pályázat nem volt, a kiválasztottak kezdetben 10 millió, évek múlva pedig 600 millió forint koncessziós díjat fizetnek. A  multinacionális versenytársak is összeálltak és ajánlatot tettek.

„A koncessziós díj a tízszerese annak, amit a másik konzorcium ajánlott, ezen felül ez egy nyílt rendszer, mindenki beléphet, ezért versenysemleges, és kiadnánk ennek a rendszernek a kivitelezését egy olyan cégnek, aki semleges volna, amit említettek mások is, hogy Spanyolországban meg Franciaországban és Olaszországban nagyon jól működik, ezért abszolút versenysemleges volna” – mondta Dezső Lóránt, az Imperial Tobacco Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. évi 6 milliárdos ajánlatát azonban a fejlesztési tárca kevesebb mint 24 óra alatt söpörte le az asztalról és aláírta a szerződést a kiválasztottakkal.


Lázár János kitért az uniós kritikákra is. A kancelláriaminiszter úgy vélte, az uniós biztos gyakorlatilag a dohánylobbi szóvivőjévé szegődött, ami szerinte példátlan. „Nyilvánvaló, hogy a Philip Morris érdekeit szolgálva szólalt meg Bienkowska asszony. Nem volt még példa arra, hogy az unió biztosa nyíltan a dohányzás, vagy egy dohánycég mellett kampányolt volna. Én tudom, hogy a bizottság elnöke dohányzik, de remélem, ez nem lesz kötelező és nem mindenki csak Philip Morris cigarettát szívhat” – vágott vissza Lázár János.

A magyar kormány egyébként tisztázná, hogy a biztos nyilatkozata csak a politikusé, vagy az Európai Bizottságé is. Brüsszel egyébként a közeljövőben dönthet arról, indít-e kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a központi dohányellátó ügyében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!