2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lázár állítása nagyon sántít

Hír TV

2018. április 2., hétfő 11:50, frissítve: hétfő 13:52

Bár a kancelláriaminiszter azt állította, hogy már rég elkezdődött, a gyógyszertárakat még csak most vonják be a vastagbélrákszűrési programba. A kamarával kötöttek megállapodást, a patikusok még semmit sem tudnak a részletekről. Az uniós pénzből induló program lassan háromnegyed éves csúszásban van, amivel a kormány az EU-s pénzt kockáztatja.

„Évente ötszáz embernek az életét lehetne megmenteni akkor, ha komolyan veszi a lakosság ezt a szűrőprogramot, és sikerül úgy megszervezni, ahogy terveztük. Erre komoly források állnak rendelkezésre, EU-s pénzből 6,57 milliárd forint” – jelentette be több mint egy éve Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a vastagbélrákszűrési programot. Ám az indulás azóta is késik.

Március elején – a Hír TV birtokába jutott, a késésről tanúskodó levél nyomán – rá is kérdeztünk a Miniszterelnökséget vezető miniszternél, Lázár János azonban tagadta a mulasztást.

– 2017-ben már 92 ezer szűrés volt.
– De ebben a programban…
– Igen, 92 ezer szűrés volt 2017-ben.

A kancelláriaminisztert egy újabb hír cáfolja: a szűrőprogramba ugyanis csak most vonták be a patikusokat.

„Erről a bizonyos vastagbélszűrési programról kormányzati döntés született, és úgy tudom, az ebből a szempontból legveszélyeztetettebb korosztálynak, az ötven év felettieknek a szűrésére kerül sor olyan módon, hogy a potenciálisan érintettek kapnak majd értesítést az ezzel a szűrési programmal foglalkozó felelős intézménytől, és ez a jelzés nekik leehetőséget teremt arra, hogy a hozzájuk legközelebb lévő gyógyszertárban ingyenesen kiváltsák azt a csomagot, amely szükséges ahhoz, hogy a vizsgálatban rész tudjanak venni” – tájékoztatott Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A kamarával ugyan megegyeztek, de a gyógyszerészek még nem sokat tudnak a részletekről. „A hétvégén, a kamara vándorgyűlésén említést tettek arról, hogy lesz egy ilyenfajta népegészségügyi program keretéhez kapcsolódó kezdeményezés, de részleteket sajnos mi még nem tudunk, patikai szinten, ez annyira új dolog” – nyilatkozta Biczó Ágota, az újpesti Pharma Patika gyógyszerésze a Hír TV-nek.

A szűrőprogram most már több mint fél éve csúszik. Az uniós pénzért cserébe Magyarország azt vállalta, hogy három év alatt tíz százalékkal csökkenti a vastagbélrák okozta halálozások számát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!