2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Látástól vakulásig dolgozó családok, elbocsátások, csökkenő bér

2015. július 4., szombat 12:10, frissítve: vasárnap 12:05

Hétből hét napot dolgozó családok, elbocsátások, csökkenő bér. Ez a mérlege a március 15. óta érvényben lévő vasárnapi zárva tartásnak.

Az 1900 lelkes Balatonfenyvesen három-négy, családi vállalkozásban üzemelő bolt tarthat nyitva vasárnap március óta. „Négyen vagyunk felnőttek a családban, a fiam az egyetemről jár haza hétvégente azért, hogy be tudjon állni, a lányom szintén a pénztárban ül, a feleségem szintén beáll a csemegepultba és dolgozik, mert másképp nem tudjuk megoldani, de a főszezonban ez a négy ember nem elég. Tehát nem tudom még, hogy a főszezoni forgalmat hogyan fogjuk lebonyolítani, mert nyolc alkalmazottal szoktunk dolgozni, illetve nyolcan szoktunk lenni az üzletben egyszerre a családdal együtt” – mondta Stamler József üzlettulajdonos.

Egy balatonfüredi kisboltosnak betett, hogy nyitva tarthat a hét utolsó napján.

– De legalább van vásárlójuk.
– A hétköznap meg visszaesett.
– Mennyire? Nagyon?
– Bizony! Úgyhogy egyelőre nem jártunk jobban, bármennyire is azt gondolják sokan.
– De ez érezhető pénzben is?
– Egyelőre ugyanott vagyunk. Nincs több rendelés, nincs nagyobb rendelés.

Hétköznap az üzletláncok tovább tartanak nyitva a vasárnapi zárva tartás miatt. „Számítottunk is rá, hogy a vasárnapi napokon a tavalyi évben realizált, közel 9 százalékos forgalmunk valahová át fog tevődni. A nagy nyertes napok a péntek, a szombat és a hétfő lettek, amikor érezhető, szemmel látható, kimutatható forgalomnövekedésről számolhatunk be. A hét vesztese pedig a szerdai nap lett, ahol enyhe fokban ugyan, de csökkent a tavalyi évben megszokott forgalom” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.

Áprilisban a kiskereskedelemben 378 ezer órát túlóráztak, amire az elmúlt öt évben nem volt példa. A hétköznapi túlóráért kevesebb jár, mint amennyi járt korábban a vasárnapi munkavégzésért.

– Magát legalább kifizetik?
– Hát nem. Sőt! Özvegy vagyok, négy éve meghalt a férjem, egyedül nevelem a gyerekeimet. És? Panaszkodjak? Kit érdekel?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint kétezer embert küldtek el a kereskedelemből az elmúlt hónapokban. „Ami a főmunkaidősöket illeti, ott most 500 fővel kevesebbet mért a statisztika. Ez egyrészt egyáltalán nem a vasárnappal függött össze, hiszen látjuk, hogy nagy átalakulás van a szakmában, például bezártak egy céget, ahol több mint 500 ember dolgozott, ez volt a Baumax, ugye mára már vége van a történetnek, de csuktak be boltokat is, és nem a vasárnap miatt, hanem amiatt a riadalom miatt, hogy itt nyereségesnek kell lenni minden cégnek” – nyilatkozta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.


Az egyik közvélemény-kutató, a Medián felmérése szerint a megkérdezettek 72 százaléka ellenzi az üzletek vasárnapi zárva tartását. A kormánypárti szavazók 180 fokot fordultak néhány hónap alatt, márciusban még kisebbségben voltak köztük azok, akik ellenezték a KDNP ötletére bevezetett korlátozást, míg május végén már csaknem kétharmados többségben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!