2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Lakásfoglalók kilakoltatása ellen tiltakoznak

2015. november 29., vasárnap 17:46, frissítve: vasárnap 19:20

Húsz embert tenne utcára a ferencvárosi fideszes önkormányzat egy kerületi ingatlanból. A Vaskapu utcai épület egy áramvezeték kiégése miatt vált lakhatatlanná – a kerület a bérlőket elhelyezte, az önkényes lakásfoglalókat viszont hétfőn kilakoltatná. Civil jogvédők szerint törvénytelen az eljárás.

„Esténként olyan fagyás van, mint akár kint, duplán takarózunk, sajnos nem tudunk mit csinálni…” – Életkörülményeiről mesél annak a IX. kerületi önkormányzati ingatlannak a lakója, ahol csütörtökön életveszélyre hivatkozva kikapcsolták az áramot. A bérlőket a kerület máshová költöztette, az önkényes lakásfoglalók viszont maradtak. Mivel a ház életveszélyes, hamarosan kilakoltatják őket, utcára kerülnek.

„Erről még hírt senkitől nem kaptunk, semmiféle hivatalos papírt nem kaptunk arról, hogy mi történik majd velünk, akik itt maradtak. Akik jogcím nélkül és önkényesen vannak itt” – mondta Lakatos Sándor lakó.

A többség tart a hajléktalanságtól, azt szeretnék, ha a kerület elhelyezné őket. „Nekem terhesgondozásra kellene járnom, tisztálkodni nem tudok normálisan. Most várjuk itt a hétfőt, hogy hátha valami történik és azokkal a lakókkal is kezdenek valamit, akik nem hivatalos úton laktak itt” – nyilatkozta egy másik lakó.

A jogvédők tiltakoznak az ellen, hogy a tél beálltával kilakoltassák az önkényes lakásfoglalókat, a kerület eljárását jogszerűtlennek tartják. „A szociális törvényben az áll, hogy krízishelyzetben azoknak az embereknek, akiket a hajléktalanná válás fenyeget, ha az utcára kerülnének, megfelelő elhelyezést kell biztosítani, függetlenül attól, hogy ők egyébként milyen jogcímen vagy éppen jogcím nélkül laknak egy ingatlanban” – nyilatkozta Papp Gáspár, a csoport aktivistája.

A lakók úgy tudják: az önkormányzat hétfőn lezárja a házat, amelyet a jövőben lebontana, a telket pedig eladná.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!