2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

L. Simon hecckampányról beszél, de elismeri a hibákat

2015. március 13., péntek 11:20, frissítve: péntek 19:17

Több mint százmillió forintba került, mégis csak szerény sikereket ért el a Mozaik Múzeumtúra program. A HVG óriási blamának minősítette a matricagyűjtő játékot, amellyel a fiatalokat akarták becsalogatni a múzeumokba. L. Simon László hecckampánynak tartja a program elleni támadásokat.

„Szerintem elég nagy baj az, hogy a könyvesboltokban ma magyar szerzők által írt bédekkerek – akár Magyarországról, akár a szomszédos országokról, akár a világ más tájairól – nem találhatók meg. Ebből a szempontból ez nagyon fontos és üdítő előrelépés” – így dicsérte a 150 kiállítóhely és kulturális látnivaló Magyarország tavainál című kiadványt L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, aki az előző ciklusban még kulturális államtitkár volt. A kötet kiadója az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, amely egy másik programra, a Mozaik Múzeumtúrára 180 millió forint állami támogatást kapott a HVG cikke szerint.

„A cikk írója összemossa ezt a két programot, ami azért is rossz, mert már eredményeket vár el egy most megjelent könyvtől. Ott 130 millióval kellene számolnia. Bármit is számol, megjegyzem, a cikk írója sajnos alapvetően nem értette meg Mozaik Múzeumtúra lényegét, és kifejezetten a matricagyűjtésre és a kiadott matricák számára koncentrál, minthogyha ez lett volna az érték” – mondta Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet ügyvezetője.

A lap óriási blamának minősítette a matricagyűjtő játékot, amellyel a fiatalokat akarták becsalogatni a múzeumokba.

„Lehet ezen szórakozni, és lehet kiszámolni azt, hogy hány darab matricát adtak el – nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezt mi alapján számolják ki –, de alapvető kultúrpolitikai és társadalompolitikai célokat próbálnak ezzel nevetségessé tenni” – reagált a HVG cikkére L. Simon László.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hecckampánynak tartja a program elleni támadásokat. „A Mozaik Múzeumtúrát amikor kitaláltuk, az volt a szándék, hogy több mint két évtized elteltével újra legyen egy olyan program, amelyet szerintem kutya kötelessége az államnak is támogatni, amely a fiatalokat, a gyerekeket, az iskolásokat becsalogatja a múzeumba” – hangsúlyozta.

A Hír TV is megkeresett múzeumokat. A Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban például 16 gyűjtőfüzetet és 120 matricacsomagot adtak csak el az érdeklődőknek. A Nemzeti Múzeumban 6 füzet és 108 matricacsomag fogyott csupán. Az évente 12 ezer látogatót vonzó Martonvásári Óvodamúzeumban csak 3 matricacsomagot sikerült értékesíteni a tavaly február és augusztus közt tartó akcióban.

Azt az államtitkár is elismerte, hogy a kísérleti jelleggel indított programon van mit javítani. Szerinte hiba volt, hogy a matricákért pénzt kértek, és nem adták automatikusan a jegyek mellé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!