2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

L. Simon Gúrnak: nyugodjon meg, kitöltjük a négy évet

2015. március 16., hétfő 15:35, frissítve: hétfő 15:42

A kormánypártok elszámoltatnák a brókerházak tulajdonosait és vezetőit. A Fidesz frakcióvezetője a parlamentben is elmondta: olyan törvénymódosítást nyújtanak be, amely szerint az érintett üzletemberek a személyes vagyonukkal felelnének az okozott károkért. A Jobbik frakcióvezető-helyettese pedig azokat az indítványokat lobogtatta az ülésteremben, amelyekkel szerinte megelőzhetők lettek volna a csődök.

Cselekedni az emberek érdekében. Ezt a címet adta napirend előtti felszólalásának a szocialista Gúr Nándor a nemzeti ünnep másnapján. „A választások óta eltelt egy évben az emberek többségének helyzete mértékadó módon romlott, a kormánypártok népszerűsége pedig mértékadó módon csökkent” – mondta az ellenzéki politikus. A keményen dolgozó kisemberekről nem beszélni kell, hanem tenni kell értük – utalt a Fidesz legújabb szlogenjére Gúr Nándor. „Az emberek változást akarnak, mert tudják, látják, hogy önökben már nem bízhatnak, nem dölyfös és önfejű hatalomra van szükségük. Nem! Nem zsarolható, ügynökgyanús politikusokra. Nem! Valódi, az emberek érdekeit szolgáló politikára várnak. S joggal teszik mindezt.”

„Meg kell, hogy nyugtassam a képviselő urat, hiába reménykedik, ezt a négy évet ki fogjuk tölteni.” A kormány nevében a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszolt Gúr Nándornak. L. Simon László azt mondta: itt az ideje, hogy a szocialista párt politikája is a közjót szolgálja. „Nem mi szakadtunk el a magyar valóságtól meg a magyar vidéktől, hanem önök. Önök nem tudják, hogy mi van ebben az országban, önöket büntették éppen ezért a választók. Szó szerint ugyanezeket fogalmazta meg tavaly a választások előtt ön is és a frakciója is, hogy az emberek változást akarnak, hogy elegük van ebből a kormányból, ehhez képest kétharmados felhatalmazással küldtek bennünket a parlamentbe” – mondta L. Simon László.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese a Fideszt és az MSZP-t tette felelőssé a brókerházak csődjéért napirend előtti felszólalásában. Volner János egymás után mutatta fel azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyeket az előző ciklusban nyújtott be a visszaélések megelőzésére. A Nemzeti Bank alelnöke azonban csak most állt elő hasonló szigorításokkal – emlékeztetett az ellenzéki politikus: „Ötéves ellenőrzési időszakot javasolja lecsökkenteni az alelnök úr. Képviselőtársaim! 2010 novemberében letettem azt a javaslatot az Országgyűlés asztalára írásban, ami ezt célozta. A Fidesz és az MSZP közösen, nagykoalícióban szavazták le ezt a javaslatot.”


A nemzetgazdasági államtitkár visszafelé mutogatott. Tállai András ismét elmondta, hogy 2002-ben, amikor a Fidesz átadta a kormányzást a szocialistáknak, a brókerházakat kétévente kellett ellenőrizni. „2004-ben egy törvénymódosítással lényegében ezt megszüntették, megszüntették úgy, hogy a brókereket öt éven keresztül semmi nem írta elő, hogy ellenőrizni kelljen. És bizony, az akkori PSZÁF nem is élt ezzel a lehetőséggel, nem is ellenőrizte ezeket a pénzügyi vállalkozásokat” – mondta Tállai András.

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal a Napi Gazdaságnak adott interjú után a parlamentben is elmondta: a kormánypártok törvénybe iktatnák, hogy a brókercégek tulajdonosai és vezetői személyes vagyonukkal felelnek a befektetőknek okozott károkért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!