2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Kúria: Törvénysértő volt a kettős állampolgárok szervezett szavaztatása

Hír TV

2018. április 24., kedd 21:07, frissítve: kedd 22:46

A Kúria szerint törvénytelen volt a kettős állampolgárok szervezett szavaztatása az április 8-i országgyűlési választásokon. A Hír TV oknyomozó műsora tárta fel az ukrán-magyar határ mentén történteket. Ám ez a szavazás megismétléséhez kevésnek bizonyult.

23 ezerrel nőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakossága az elmúlt 2 évben. Van olyan ház ahová 120-an vannak bejelentve.

A Célpont riporterei a fideszes Tilki Attila kampánystábjába beépülve figyelték az eseményeket április 8-án. Az ukrán határon könnyen át lehetett kelni a választás napján.

Oknyomozó műsorunk több bizonyítékot is gyűjtött, miszerint az egyik határátkelőn szervezetten hordták az ukrán szavazókat. A kettős állampolgárok magyarországi lakcímmel ugyanis arra is jogosultak, hogy egyéni képviselőre voksoljanak. Ezt azonban személyesen kellett megtenniük, nem levélben. Ehhez kaptak segítséget.

„Én beszéltem miniszterelnök-helyettes úrral, tudod az én barátom, és én rendezek mindent.” Az Ukrajnában élő férfi azt mondta: a szavazás hajnalán reggel 5-kor indul majd az ukrán fuvarokkal. Először a családját hozza át szavazni, majd onnan fordul a többiekkel.

– És akkor jövök kifele a határra, onnan viszek egy brigádot. Sonkád, várjál, Sonkád, Fülesd, azok lemennek Milotára is, utána még van Csaholcra nekem egy kanyar, oda akarom levinni őket. Paládra lehet Guriga megoldja. Zsarolyánba van egy kanyarom, és kész. Hogy Beregszászba hányat vittem el?
– Igen, hányat sikerült?
– Hát olyan 450-500 volt. Hát, itt is, ahogy számolgatjuk, várjál, ahogy számolgatjuk olyan 250-300 lesz, amit mi csinálunk.

A Célpont másnap reggel meg is találta a férfit, aki korábban Tiszaújlak polgármestere volt.

„Én megmondtam nekik, hogy Tilki Attila a hármas, Fidesz, tizenhármas”

Kilb József nem csak határon belül, hanem a határon túl is aktív volt, még az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat is felfigyelt a buszoztatásra.

– Beregszászban amikor vittem őket, b*zdmeg, hú. Az SZBU annyira nézett, tudod, hogy a busszal ott forgolódtam. Tönkre b*sztam a buszomat úgy, hogy jaj.
– De Attila ezt nem felejti el.
– Nem kell, b*szok én rá. Na, de feszt nézték, hogy az a fehér busz mozog és forog és forog. Hát én volt, hogy 12-t beleültettem a nyolcszemélyesbe – mondta Kilb József.

A Célpont információi szerint a férfi majdnem ezer szavazatot intézett buszoztatással a Fidesznek. A Kúria most kimondta: törvénytelen volt az eljárás.

Az ügynek ugyanakkor nincs gyakorlati következménye, a Kúria szerint ugyanis a szavazás megismétlésének elrendeléséhez nincs elég bizonyíték, az alapelvek sérelme pedig önmagában sem elég ehhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!