2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kunhalmi: A kormány üldözi a szabadságot, akár Sztálin

Hír TV

2017. október 23., hétfő 14:29, frissítve: hétfő 17:24

A nemzetgazdasági miniszter egy budai eseményen 1956 és a jelenkor között vont párhuzamot. Az ellenzéki képviselők is, igaz ők máshogyan: a szocialista Kunhalmi Ágnes a sztálinista rendszerhez hasonlította a mostani kormány tevékenységét.

A Széna téri 1956-os szobornál helyezte el az emlékezés koszorúját Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormánypárti politikus arról beszélt, most is idegen hatalmak próbálják befolyásolni Magyarországot épp úgy, mint 1956-ban.

„Most kívülről akarják megmondani, hogy hogyan és kikkel éljünk együtt. Ezért fontos az, hogy ha keressük az áthallásokat, párhuzamosságokat, akkor vegyük észre, hogy most is olyan egységes fellépésére lenne szüksége az országnak, mint 1956-ban” – jelentette ki Varga.

A fővárosi ellenzék közösen koszorúzott a Nagy Imre Emlékháznál. Az MSZP fővárosi elnöke itt párhuzamot vont a mai kormány politikája és a sztálini diktatúra között..

„Ugyanúgy üldözi a szabadságot, ahogy a sztálini diktatúra tette. Ugyanúgy kontrollálja a szabad sajtót és üldözi a vélemény szabadságát. Ugyanúgy akadályozza az emberek szervezkedését és a civilek életét ma Magyarországon. És ez a hatalom, a mai Orbán-kormány ugyanúgy korrupt, éppúgy az aktuális, fideszes állampártelitet és csatlósait gazdagítja, miközben mindenki más vagyonát, életét elveszi” – mondta Kunhalmi Ágnes.

Az Együtt és a Párbeszéd közösen tartotta központi megemlékezését. Karácsony Gergely az összefogás fontosságára emlékeztetett a nemzeti ünnepen.

„’56 arról is szól, hogy bármilyen erősnek érzi magát a hatalom, amikor a sokszínűség egysége, a változást akaró különböző világnézetű polgárok képesek egy közös ügy érdekében összefogni, akkor ez a hatalom egy perc alatt összeomolhat. Fontos tanulság ez nekünk, ellenzéki politikusoknak, akik szintén tehertételként éljük meg azt, hogy az Orbán-rendszer ellenzéke ennyire sokszínű. Ne így éljük ezt meg, hanem próbáljunk tanulni ’56-ból, és próbáljuk megemészteni azt, hogy a sokszínűség egységénél nincsen nagyobb erő” – jelentette ki a Párbeszéd kormányfőjelöltje.

A Bem-szobrot koszorúzta meg a nemzeti ünnepen a Momentum. A párt elnökségi tagja beszédében azt mondta: a szabadságharcot mindenki magának érezte, aki jobb országban akart élni.

„Az a nép, amelyet ma birkaként kezelnek, 1956-ban megrengette az országot, és egy kicsit megrengette a világot is, és erre mi büszkén emlékezünk. De nem csak azokra kell emlékeznünk, akik fegyverrel harcoltak, vagy akiknek kint vannak az emléktáblái a falakon, mert nem csak azok a hősök, akik az élvonalban harcoltak. Nem kell mindenkinek fegyvert ragadnia. Mindenki hős, aki a hétköznapok nyugalmából egy kicsit is kockáztat azért, hogy egy nagy dologért tegyen, egy jobb rendszerért dolgozzon” – fogalmazott Cseh Katalin.

Az LMP este Debrecenben tart megemlékezést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!