2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Kuláküldözést emlegetett Fazekas

2015. november 17., kedd 16:12, frissítve: kedd 16:12

A voksolás előtt kuláküldözést emlegetett a földművelésügyi miniszter a szocialista Gőgös Zoltán napirend előtti felszólalására adott válaszában. Az ellenzéki képviselő óva intette a kormánypártokat attól, hogy törvényt hozzanak a földhaszonbérleti szerződések egyoldalú felmondásáról is.

„Felhívom figyelmüket, hogy az elfogadáshoz a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges” – mondta a földprivatizációt szorgalmazó Magosz elnöke, Jakab István, majd átadta a szót az MSZP elnökhelyettesének, aki az állami földek eladása ellen tiltakozott napirend előtti felszólalásában. Gőgös Zoltán szerint a vevők arra számítanak, hogy állami segédlettel majd egyoldalúan felmondhatják az évtizedek múlva lejáró haszonbérleti szerződéseket. „Nagyon felelőtlen dolognak tartom, miniszter úr, hogy ha azt próbálják meg elhitetni a gazdálkodókkal, hogy európai normák között, érvényes bérleti szerződésekkel – nem tartalmukban, mert azt bíróságokon nyilván lehet korrigálni, kétoldalú megegyezéssel bíróság nélkül – a bérleti jogot elveszik kormányzati eszközökkel. Szerintem ezt ígérni óriási felelőtlenség, márpedig nincsen más érvük azoknak, akik 126 éves megtérüléssel földet vesznek, mint az, hogy majd megoldják, hogy a föld minél előbb használatba kerüljön” – fogalmazott az MSZP elnökhelyettese.

Földrablásról akkor lehetne beszélni, ha a gazdák erőszakkal vennék el az államtól a földet – mondta a földművelésügyi miniszter. „Rablónak nevezni a magyar gazdákat pedig jelenkori kuláküldözés.” Fazekas Sándor elismerte, hogy a privatizáció nyertesei a bérlők lesznek. Közéjük tartozik a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc is. „Nekem az a meglátásom, hogy a gazdák jogosan élnek a földvásárlási lehetőséggel. Arról, hogy a haszonbérletekre ennek milyen hatása van, azt szeretném elmondani, hogy zömmel azok érdeklődnek, akik most is haszonbérlők, ők fogják tudni a földeket használni; ahol nem ők a haszonbérlők, amikor letelnek a földhasználati szerződések, akkor be tudnak lépni. De egyébként azt mondom, bízzuk a gazdákra, én nem kívánok kommentálni egyetlen latolgatást sem a jövőt illetően, amit egy gazda mond” – jelentette ki a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor azt hangoztatta, hogy a földprivatizáció a vidékfejlesztést szolgálja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!