2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Közvéleménykutatók: A mozgósítás hozhatja el a kormányváltást

Hír TV

2018. március 28., szerda 12:30, frissítve: szerda 14:08

Ugyanakkor úgy látják, ez a kisebb pártokra veszélyes is lehet, hiszen kérdéses, hogy elérik-e a parlamentbe jutási küszöböt.

Egymást érik a pártok és politikusok plakátjai az április 8-i országgyűlési képviselőválasztáshoz közeledve. A kampány hajrájában igyekeznek mozgósítani a szavazókat.

Jól érzik – a közvélemény-kutatók szerint is ezen múlhat az eredmény, illetve a kormányváltás is. A Fidesz híveinek többsége valószínűleg elmegy szavazni, így az ellenzék csak akkor tudja megszorongatni a kormánypártokat, ha a több mint 8 millió 270 ezer szavazónak minél nagyobb része él szavazati jogával.

– Ha nagyon magas lesz a részvétel, mondjuk, 70 százalék fölött, vagy közel 75 százalék, akkor is hasonló szcenárióra készülhetünk. De ezt árnyalja, hogy a magas részvétel csökkenti a kisebb pártok bejutási esélyeit, akik, ugye, felülről korlátosak. A DK inkább, mint az LMP, és ha például azok kiesnek, akkor újra a kétharmad irányába billenhet el a mérleg – mondta Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője.

A közvélemény-kutatók mérései szerint a legtöbb listás szavazatot a Fidesz–KDNP kapja majd.

– A második megállapítás nem ennyire egyértelmű, de nagyon sok jel mutat rá. Márpedig az, hogy a Jobbik a második legnagyobb párt Magyarországon, de az ellenzéki pártok, tömbök közül a baloldali ellenzék még mindig nagyobb, mint a Jobbik – nyilatkozta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

Az egyéni választókerületekben a visszalépések és az esélyes ellenzéki jelöltek keresése miatt bonyolultabb a helyzet. Az ellenzék pedig várhatóan több egyéni mandátumot szerez majd, mint négy évvel ezelőtt.

– Nagyon nagy kérdés, hogy be tudja-e azonosítani, hogy ki az esélyes jelölt, és hogy utána valóban átszavaz-e arra a jelöltre, ezt nehéz mérni, születtek már erre vonatkozó mérések, mindenki szakmailag gondol valamit, hogy a pártok között milyen típusú átszavazás jöhet létre – jelentette ki Virág Andrea, a Republikon Intézet kutatója.

A Závecz Research mérései szerint körülbelül 400 ezer olyan szavazó is van, aki kormányváltást szeretne, de még nem tudja, hogy kire szavaz.

– Én azt gondolom, hogy a pártoknak a belső tartalékát könnyebb elvinni az urnákhoz. Ezeket az aktív, kormányváltó bizonytalanokat nehezebb. De lehet, hogy éppen rájuk hatnak a mostanában lévő mondatok, amik az esélyes jelöltekről szólnak, bár én szkeptikus vagyok, hogy ezeknek mekkora a hatékonysága – mondta Závecz Gábor ügyvezető.

A 106 választókerület közül többen is ellenzéki győzelmet várnak.

– A budapesti választókerületek többségét el tudja vinni a baloldal. A Csongrád megye 1-est is biztosan. A Jobbik pedig Borsod megye jelentős részét, merném mondani, hogy több mint a felét. Heves megyében akár mind a három választókerületet. Még nyitva van szerintem Somogy 3., Békés 1., Somogy 2. talán – nyilatkozta Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet kutatásvezetője.

Négy éve a választópolgárok 61,8 százaléka ment el szavazni. A közvélemény-kutatók szerint a részvételi arány idén valószínűleg magasabb lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!