2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Közös imával, futással emlékeztek a tragédia áldozataira

Hír TV

2018. január 21., vasárnap 17:16, frissítve: vasárnap 18:07

Imával, gyertyagyújtással és közös futással emlékeztek Martonvásáron a veronai buszbaleset áldozataira. Az egy évvel ezelőtti tragédiában 17-en haltak meg, köztük 11 diák. Riasztás című műsorunknak az áldozatok hozzátartozói azt mondták, továbbra sem tudják, ki a felelős a balesetért, miközben az olasz hatóságok két hónapon belül vádat emelnek.

Közös imával, gyertyagyújtással, majd futással emlékeztek Martonvásáron a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjaira és tanáraira, akik egy éve vesztették életüket a veronai buszbalesetben. „A húgom és a fia is elmentek, a 17 eltávozott között vannak ők is. Szerettem volna mindenképpen ezen a napon egy megemlékezést tartani, és mivel van egy futóegyesületünk, ezért kapcsoltuk a megemlékezést tulajdonképpen egy közös futással, gyaloglással, a gyaloglás azért, hogy mindenki el tudjon jönni, részt tudjon venni” – mondta Fehér László István, a Havasi Gyopár Futó Egyesület elnöke.

A résztvevők között volt a világ- és Európa-bajnok utramaratonista, Bérces Edit is. „A saját könnyeimet hoztam, meg két szót idéznék egy olyan barátomtól, aki akkor segített nekem, amikor egy nagyon kedves családtagunkat veszítettük el. Azt mondta németül: „Gyászolni annyit jelent, mint szeretettel emlékezni. Ez a két szó kell nekünk, szeretettel emlékezni Enikőre, Balázsra, Józsira és mindazokra, akiket elvesztettünk, de velünk futnak, velünk élnek tovább” – így a sportoló.

Kriszta 10 és fél kilométert futott. „Jó barátunk a Laci, mint testvér csapat, mi Százhalombattáról jöttünk. Egymást támogatjuk, és jövünk, ha van valamilyen futás” – mesélte Tokicsné Kriszta a Hír TV-nek.

Riasztás című műsorunk számolt be a napokban arról, hogy a hozzátartozók még mindig nem kaptak felvilágosítást a tragédia részleteiről. A magyar rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlan veszélyeztetés gyanújával nyomoz.

„Nem mindenre van válasz. Azt tudjuk, hogy valamikor ezt le kell zárni, pontot kell tenni a dolgok végére” – mondta Krizsány László, az egyik áldozat édesapja.

Olaszországban már tavaly lezárták a nyomozást. A veronai főügyész a Riasztásnak azt mondta: két hónapon belül vádat emelhetnek többek ellen gondatlan emberölés miatt.

„A vádiratot az irodám elkészítette, és el kell juttatni az érintettekhez, azaz a bűncselekmény feltételezett elkövetőihez, akik ellen ez alapján indítható eljárás. A folyamat – hivatali jellegéből adódóan – igen bonyolult és jelenleg is tart” – így Angela Barbaglio veronai főügyész.

A magyar autóbusz egy franciaországi középiskolai sítáborból tartott hazafelé, amikor Verona és Velence között a jármű egy autópályahíd pillérének csapódott, majd kigyulladt. A buszban 56-an utaztak, 17-en vesztették életüket. A sofőrt alvászavarral és magas vérnyomással is kezelték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!