2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Kötvényüzlet: Bánki tagadja a szabálytalanságokat

Hír TV

2018. február 6., kedd 15:07, frissítve: kedd 18:12

A gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint nem fordult elő, hogy ő vagy Rogán Antal a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek engedélyéről egy személyben döntött volna. Utóbbiról egy, a témában évek óta kutató oknyomozó újságíró birtokába kerülő dokumentumok tanúskodnak. A közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International néhány napja feljelentést tett az ügyben hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságában legtöbbször a tíz kormánypárti politikus akarata érvényesül az öt ellenzéki képviselőével szemben. Ez a bizottság volt az, amely 2012-től eldönthette, mely cégek forgalmazhatják a magyar letelepedési kötvényeket.

„Egy országgyűlési képviselőt nem lehet azért felelősségre vonni, mert igennel vagy nemmel szavazott a parlamentben. Éppen ezért valószínűleg az lehetett a cél, hogy kormányváltás esetén se legyen büntetőjogi felelősség, ha a letelepedésikötvény-programot valamelyik párt megpiszkálná” – mondja Wiedemann Tamás, a G7.hu újságírója.

Wiedemann újságíróként évek óta nyomoz a kötvénybiznisz ügyében. A múlt héten mutatta be azokat a dokumentumokat, amelyeket hosszú pereskedés után adott ki neki a gazdasági bizottság. Ezekből az derül ki, hogy több cég is volt, amelynek forgalmazási engedélyéről még a kormánypárti többségű bizottság tagja sem értesülhettek, helyettük személyesen a testület elnöke döntött.

„Előbb Rogán Antal, majd később, miután kinevezték miniszterré, Bánki Erik elnökként bizonyos dolgokat nem vitt a bizottság elé. Több cégnek a kérvényét nem vitte a bizottság elé” – állítja Wiedemann.

Bánki Erik ugyanakkor tagadja, hogy ő vagy Rogán Antal megkerülte volna a bizottságot. 

– A gazdasági bizottságban előfordulhatott-e, hogy letelepedési kötvényt forgalmazó cégek engedélyét megadták vagy visszavonták a testület többségének döntése nélkül, tehát elnöki hatáskörben?
– Egyetlenegy ilyen eset sem történt, amióta én a bizottság elnöke vagyok, mindig bizottsági döntés volt róla, több esetben egyhangú. Volt olyan, hogy az ellenzéki képviselők másként szavaztak, mint a kormánypártiak, de vissza kell néznem a jegyzőkönyveket.
– Rogán Antal elnöksége alatt történhetett-e ilyen? Van tudomása róla?
– Akkor a bizottság tagja és alelnöke voltam, és nem tudok arról, hogy történt volna ilyen. Meglepne, ha elnöki hatáskörben történt volna ilyen. Szerintem akkor is minden rendben és szabályosan ment, és a bizottság határozott az ügyekről.

Az LMP-s Demeter Márta a bizottság keddi ülésén személyesen adott át iratbetekintési kérelmet Bánki Eriknek. Azt reméli, így kiderítheti, kik hozták meg a döntéseket, amelyek lehetővé tették, hogy húszezer harmadik országbeli gazdag bevándorló telepedhessen le Magyarországon.

„Vagy nem teljesítette a kötelezettségét a gazdasági bizottság, s nem adott ki minden dokumentumot, és titkolózik – nyilván jó oka van rá, hiszen egy elképesztő korrupciós ügyről beszélünk –, vagy pedig visszaélések történtek, és sok olyan döntés született, amely nem került a gazdasági bizottság elé, hanem Rogán Antal vagy Bánki Erik saját hatáskörben szépen meghozta a döntéseket” – nyilatkozta Demeter Márta.

Jogszerűen viszont nem tehették meg, ezért a közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tett az ügyben. Becslések szerint a kötvénybizniszen 10 milliárdos hasznot érhetett el egy Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz köthető ügyvédi iroda is, miközben az államkassza 18 milliárd forint körüli veszteséget könyvelt el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!