2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2015. március 26., csütörtök 18:15, frissítve: csütörtök 19:07

A földtörvény miatt indít újabb kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság Magyarország ellen. A magyar törvény korlátozza a külföldiek tulajdonszerzését, ezért versenytörvényeket sért. A jogszabály tavaly lépett életbe és osztrák panaszra kezdték vizsgálni Brüsszelben, mert több olyan jogkört is elvett a külföldi tulajdonosoktól, amelyeket korábban jogszerűen szereztek. Magyarország ellen a dohányboltokról szóló törvény miatt folyik még kötelezettségszegési eljárás.

A külföldiek földszerzésének korlátozása miatt indult az egyik kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen. Az Európai Bizottságnál Ausztria panaszolta be a második Orbán-kormány idején elfogadott magyar földtörvényt. A jogszabály megfosztja haszonélvezeti joguktól azokat az osztrák gazdákat, akik – kihasználva a korábbi hézagos magyar szabályozást – a 90-es években jutottak magyar földhöz, jórészt a határ menti megyékben. Ausztria szerint a magánjogi megállapodások, amelyeket a magyar köznyelv zsebszerződésnek hív, teljesen jogszerűek voltak. A magyar kormánynak két hónapja van válaszolni a bizottság kifogásaira.

Brüsszel egy másik eljárást is indított Magyarország ellen. Az Európai Bizottság napi tizenötezer euró büntetést hajtana be a magyar kormányon, amiért a kabinet nem tette a magyar jogrend részévé az uniós energiahatékonysági előírásokat. Ezt egyébként egyedül Málta tette meg a huszonnyolc tagállam közül. A magyar kormány – a többi tagországgal ellentétben – energiahatékonysági akciótervet sem készített, és ha mulasztását nem pótolja, Brüsszel újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat.


Magyarország ellen jelenleg egy adóügyi kötelezettségszegési eljárás van folyamatban a dohánykereskedelmet korlátozó trafiktörvény miatt.

A magyar kormány megvédi az új földforgalmi törvényt – reagált közleményben a földművelésügyi tárca a brüsszeli vizsgálat hírére. Ebben azt írták: az új szabályozást éppen a magyar termőföld védelme érdekében alkotta meg a kormány. A minisztérium megjegyezte: amint részleteiben ismertté válnak a brüsszeli kifogások, azokra reagálnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!