2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kósa elfelejtette a törvényt, ami megvonja a rendőrök pluszpénzét

Hír TV

2018. július 23., hétfő 15:09, frissítve: hétfő 19:56

Leszerelési hullámhoz vezethet a rendőrségen egy már évek óta ismert jogszabályi változás. A 2015 óta hatályos szolgálati törvény úgy szól, hogy 2019-től a túlórát csak lecsúsztatni lehet - magyarán: a túl-szolgálatért már csak szabadnap jár, pénz nem.

A magyar-szerb határon kettős a védelem, a kerítést rendőrök és katonák őrzik. A túlórák száma meg is ugrott rendesen 2015 és 2017 között. Egy rendőrre 132 óra jutott a korábbi 88 helyett.

A rendőrök is 40 órát dolgoznak hetente, de ha a szolgálati érdek megkívánja, akkor az elöljárójuk a pihenőnapjukon vagy munkaszüneti napon is túlórára kötelezheti őket. Munkaidejük a túlórákkal együtt sem haladhatná meg heti átlagban a 48 órát egy uniós irányelv szerint. Ám a létszámhiány miatt egyes kapitányságokon nem lehet betartani az uniós előírást. Az egyenruhások ma még eldönthetik, hogy a túlóra fejében pénzt kérnek-e vagy szabadidőt.

2019-től a szabad választás joga megszűnik. Januártól a túlórázásért pénz nem jár, csak szabadidő, a rendőrök nem tehetnek mást, mint lecsúsztatják a pluszmunkát. A szigorítás évek óta ismert, benne van a 2015 óta hatályos szolgálati törvényben.

Egy rendőrségi ügyekkel foglalkozó blogon máris leszerelési hullámról írnak. Idéznek egy olyan hozzászólást, amely szerint a Készenléti Rendőrség budapesti századaiból több megszűnhet. Egy másik hozzászóló szerint a rendőri pályát sokan a magas túlórapénz miatt választották.

A Független Rendőr Szakszervezet megelőzné a szigorítás életbe lépését, az érdekképviselet ezért szeptemberben tárgyalna a kormánnyal.

Az eddigi tapasztalatokból úgy látom, hogy ez nem igazán működhet hatékonyan, hiszen akkor a szakmai feladatok rovására menne ez. Kivéve, ha nem dönt úgy a politika, ha többezres létszámkeretet ad a rendőrségnek és bővíti a rendőrség létszámát, akkor talán esélyt látok rá hogy meg tudják oldani a vezetők - véli Pongó Géza, a szakszervezet főtitkára.

Az Országgyűlés szakbizottságának elnöke meghagyná a választás lehetőségét a túlszolgálat ellentételezésében. Kósa Lajost meglepte a jövő januári változás, a politikus úgy emlékezett, hogy a szigorítás 2015-ben nem került bele a szolgálati törvénybe.

Nem tudok ilyen tervezetről. De ezt a vitát már sokszor lefolytattuk, az EU munka törvénykönyve és a munka világának szabályzása arra tol minden tagállamot, hogy a túlórákat ne pénzben váltsuk meg, mert a pihenésre joga van minden dolgozónak, hanem ki kell adni a túlórákat szabadságban. Ezt a vitát már lefolytattuk az előző ciklusban, akkor is én voltam a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke és én azt az álláspontot képviseltem, hogy nem csinálunk ilyen diktatórikus, egy irányba kötelező rendszert, hanem választhatóvá tesszük - nyilatkozta Kósa Lajos.

2015 óta a rendőri állomány több ezer egyenruhással bővült ugyan, ám ez sem ellensúlyozta a többletmunkát.

A túlóra ellentételezésének szigorításáról elsőként a HVG.hu számolt be - a portálnak a Belügyminisztérium közleményt küldött, amelyben a tárca emlékeztetett a rendőri életpálya-modell bevezetésével együtt járó 50%-os illetményemelésére - a BM emellett megjegyzi: a parlament még eltörölheti a 2019-től érvényes szigorítást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!