2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:35

Kórházak adósságrendezése: egymásra várnak a felek

2015. május 1., péntek 10:25, frissítve: péntek 11:46

Néhány héten belül kifizethetik a kórházak adósságainak egy részét – az addig felgyülemlett adósságokról viszont nincs egységes álláspont az ágazatban. A kórházszövetség az egészségbiztosítási pénztárban bízik, az egészségügyi államtitkárság vitatja az összegeket, a beszállítók viszont bíznak a kormányban.

„Bár szép dolog, hogy végre kifizetik, de olyan nagyon-nagyon-nagyon nem érdemes emiatt senkinek se a másik vállát veregetni.” Nincs jó véleménnyel a kórházak adósságkonszolidációjáról a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István szerint az átvállalás csak azt mutatja, hogy a rendszer többletforrásra szorul. „Ezt már régen elköltötték. Ezt már a beteg megette, megitta, belevarrták, meggyógyították, infúzió stb., hát ezt az adósságot kell kifizetni. Ez egy történet, ami arra mutat rá valójában, hogy a rendszer alulfinanszírozott” – mondta Éger István.

Konszolidációra hatvanmilliárd jut. A beszállítók kilencvenmilliárdot követelnek. „Mi azért reméljük azt, hogy elismerik, hogy mi is a mai napig is hitelből finanszíroztuk a kórházi kintlevőségeket, ahol mi szintén kamatot fizetünk és ez a kamat, amit mi a piacon fizetünk, jóval magasabb, mint amit mi késedelmi kamatként érvényesíthetünk” – mondta Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke.

Az egészségügyi államtitkárság vitatja az összeget. „Nem azokról az elvi számokról kell beszélni, amit megfelelő tényadatokkal nem támasztottak alá. Sokkal inkább arról kell beszélni, hogy az a hatvanmilliárd forint, ami jelen pillanatban az ágazatban rendelkezésre áll. Ilyen lehetősége korábban nem volt az egészségügyi ellátórendszernek” – mondta Mészáros János kabinetfőnök.

A kórházszövetség az egészségügyi pénztárban bízik. Rácz Jenő szerint a tartalékokból fedezni tudják a különbözetet. „Ez először kívülről érkezett az egészségbiztosítási pénztárba, tehát nem az egészségbiztosítási pénztár tartalékaiból vagy megtakarításaiból származik. Ez kellő alapot adhat arra, hogy ha a későbbiek során még az év folyamán ott megtakarítások keletkezhetnek, az ismételten egy konszolidáció segítségével az addig felhalmozódott adósságot ismét szanálni tudja” – mondta a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke.

A beszállítók egy része jövő héten kezdi meg a tárgyalásokat az egészségbiztosítási pénztárral. „Kintlevőségek jellemzően jelentkeztek ennél az ágazatnál, és ebbe már tulajdonképpen beletanult az ágazat. Nem szeretnénk ehhez hozzászokni, a kormánynak a legutóbbi kijelentései azt jelentik és azt jelzik, hogy egyértelműen szeretnének pontot tenni ennek a folyamatnak a végére” – mondta Csató András, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének elnöke.

A konszolidációra szánt hatvanmilliárd a harminc napon túli tartozásokat fedezi. A legrégebbi tartozást fizetik ki legelőbb, de a sorrendben előnyt élveznek majd a kis- és közepes vállalkozások is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!