2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Könnyebben utcára tehetik a tartozást halmozókat

Hír TV

2018. május 17., csütörtök 15:17, frissítve: csütörtök 16:11

Mostantól egyszerűbben utcára tehetik Pécsett azokat az önkormányzati lakásbérlőket, akik tartozást halmoznak fel. A nemrég elfogadott rendeletmódosítás a fideszes vezetés szerint egyértelműsítette a szabályokat. Az ellenzék viszont attól tart, hogy a városban hamarosan megugrik a hajléktalanok száma.

Pécsett csaknem négyezer önkormányzati lakás van. Lakbér vagy közüzemi tartozást 1500 család halmozott fel. A rendeletmódosítás után egyszerűbben utcára tehetik azokat a bérlőket, akik nem fizetnek.

„A mostani lakásrendelet módosításának a legfontosabb célja, hogy nagyobb rendet teremtsünk lakásfronton. Olyan világos, egyértelmű és mindenki számára átlátható szabályok legyenek a jövőben, amelyek kiszámíthatóbb viszonyokat eredményeznek” – mondja Őri László alpolgármester.

A Demokratikus Koalíció helyi önkormányzati képviselője arra számít, hogy a városban megugrik majd a hajléktalanok száma, az ő ellátásuk pedig nem lesz ingyen. „Hogyha mi most bevezetünk egy olyan pontot, hogy ettől kezdve, aki hat hónapos tartozással rendelkezik, azonnal kilakoltatható – ez van benne egyébként a rendelet tervezetben –, akkor egy csomó ember feje fölött ott lebeg a kilakoltatásnak a réme” – vélekedett Kunszt Márta.

A Város Mindenkié nevű civil szervezet helyi aktivistája szerint a szigorítás a tehetősebbeket részesíti előnyben. „Az látszik, hogy problémás területekhez nyúltak. Az utóbbi időben az egyetlen lakáskiutalási forma a felújítandó lakáspályázat volt, és most, a jelenleg erre a területre kidolgozott értékelési pontrendszer gyakorlatilag kizárja a sokgyermekes családokat a lakáshoz jutásból, és eközben pedig a magas jövedelemmel rendelkezőket, és a tőkével rendelkezőket juttatja támogatott lakáshoz” – mutatott rá Konkoly-Thege Júlia.

Pécsett mintegy 1600-an várnak önkormányzati lakásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!