2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Klik-szintű központosítás vár az önkormányzatokra?

2016. február 12., péntek 20:05, frissítve: hétfő 08:25

Tömeges elbocsátásokat, az önkormányzati jogkörök elvesztését vetíti előre egy dokumentum, amely futótűzként terjedt a napokban a polgármesterek között. A tanulmány szerint egy állami, központi adatbázisba kell bekapcsolni az önkormányzatokat. Azt nem tudni, hogy kinek a megbízásából és ki készítette el: a Belügyminisztérium nem válaszolt a megkeresésünkre.

Önkormányzati Alkalmazásközpont, más néven ASP. Informatikai rendszer, amellyel az önkormányzatok egy központi, állami rendszerhez csatlakoznának. A hálózatot 2,8 milliárd forintból építenék ki, de még nem működik, pedig tavaly júliusban tizenegy önkormányzatnak tették kötelezővé a csatlakozást. A hivatalos megfogalmazás szerint a rendszer segítségével a kis és közepes önkormányzatok hatékonyabban tudnák felhasználni a pénzüket, és egyszerűsödne a hivatalok ügyintézése is.

„Bármilyen mélységű adat lekérdezhető belőle az önkormányzat beleegyezése és jóváhagyása nélkül” – szerepel a program stratégiai elemzésében. A 12 oldalas tanulmány az elmúlt napokban több városvezetőhöz is eljutott. Szerzője és a megrendelő nem ismert, csak annyit lehet tudni, hogy nem a nyilvánosságnak szánták. A dokumentum szerint az ASP fő célja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek.

„A Klikre hivatkozik mint pozitív példára az oktatásban. Látjuk most, hogy az éppen megbukott. Ha ilyen módon veszik el az önkormányzatok önrendelkezési jogát, azt, hogy saját maguk dolgozzák ki azokat a feladatokat, azokat a előterjesztéseket, azokat a döntéseket, amelyeket helyben meghoznak, ezt valami központi hivatal fogja a számukra elvégezni távolról, ezt tényleg teljesen az orwelli világ” – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A dokumentum szerint a központosítás hatására feleslegessé válhatnak helyi hivatalok, amelyeket aztán megszüntetnek. Ezzel 5-10 ezer alkalmazott – jegyző, középvezető, ügyintéző – kerülhet utcára, akiknek a munkabére és közterhei megtakaríthatók. A döntéshozatal pedig egy településről egy hivatalba kerülne.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere szerint államosítás folyik. „Nyilván a politika úgy gondolja, hogy mindent maga alá gyűrve adott esetben a saját erejét tudja ezzel kiteljesíteni” – fogalmazott Gémesi György.

A dokumentum arra hivatkozik, hogy a közbeszerzések központi ellenjegyzése lehetetlenné tenné helyi szinten a megvesztegetést. Budapest XV. kerületének polgármestere szerint eddig sem az önkormányzatok voltak a korruptak.

„Bármilyen közbeszerzést központi közbeszerzésen keresztül bonyolíthatunk le, és az választja ki nekünk, hogy kivel fogunk utat építeni, csatornát építeni, bármilyen közmunkát itt elvégezni. Azt valahol máshol döntik el” – mondta el Hajdu László, a XV. kerület polgármestere.

A Belügyminisztérium nem tartja hitelesnek a dokumentumot, közleményükben azt írták, ők is csak a híradásokból ismerik a tanulmányt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!