2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Kivárásra játszik a Alkotmánybíróság

Hír TV

2018. június 5., kedd 17:15, frissítve: kedd 20:24

Időhúzásnak tartják az érintettek, hogy az Alkotmánybíróság felfüggesztette a civiltörvény és a lex CEU felülvizsgálatát. A testület arra hivatkozik, hogy a döntéssel be kell várniuk az uniós bíróság ítéletét. A külföldi támogatáshoz jutó civileket megbélyegző, és a Soros György alapította egyetem működését ellehetetlenítő törvények vizsgálatát csaknem egy éve kezdte el az Alkotmánybíróság.

Tízezer tüntettek tavaly áprilisban a Kossuth téren a lex CEU ellen. A később elfogadott felsőoktatási törvény a Közép-európai Egyetem budapesti működésének ellehetetlenítését is magával hozta.

„Azt, hogy ezt a törvényt átviszik, ez egyszerűen elképesztő, elképesztő az eljárás, elképesztő hogy senkivel nem tárgyaltak, senkivel nem egyeztettek” – ezt mondta akkor Örkény István, az ELTE és a CEU tanára.

Azóta nem csak a törvényt fogadták el, hanem egy bizottság is járt az Egyesült Államokban, hogy megvizsgálja a CEU ottani működését. Hiába azonban az ellenőrzés, azt még a kancelláriaminiszter sem tudja, mikor lesz megállapodás.

Alig egy héttel később már a civilek mellett, az őket a külföldi támogatásaik miatt megbélyegző törvénytervezet ellen tüntettek a Hősök terén.

„Ez a törvény egy teljesen elfogadhatatlan értelmetlen törvény, ennek a törvénynek egyetlen egy célja van, hogy bizonyos szervezeteket megjelöljön, ha úgy tetszik narancssárga csillaggal, vagy hogy ha úgy tetszik tegye fel egy kulák listára” – mondta akkor Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke.

A parlament kormánypárti többsége végül mindkét törvényjavaslatot elfogadta. Az ellenzéki képviselők ezután fordultak az Alkotmánybírósághoz. A testület hosszas várakozás után úgy döntött: felfüggeszti a két jogszabály vizsgálatát addig, amíg az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő eljárások be nem fejeződnek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója szerint időhúzásról van szó. „Az Alkotmánybíróság ebben a döntésében azt bizonyította, hogy nem működik hatékony, jogi érvényesítés, és az alkotmányvédelmi intézményként, mert a saját funkcióját a luxemburgi bíróság saját döntésének függvényévé tette. Csak akkor fog a magyar alkotmány védelmében eljárni, és egyáltalán vizsgálatot folytatni, ha a luxemburgi bíróság az Európai Unió jogának való megfelelésre vonatkozó, egyébként teljesen más alapon lefolytatott, jogi vizsgálatát már elvégezte” – mondta Szabó Máté Dániel.

Az Alkotmánybíróság többségi döntésével több alkotmánybíró sem értett egyet, ennek különvéleményükben hangot is adtak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!