2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Kiüríthetik a kastélyprogram kasszáját a választások előtt

Hír TV

2018. március 29., csütörtök 22:21, frissítve: csütörtök 22:45

Kivitelező ugyanis még nincs, mégis sorra jelentik be a felújításokat és az alapkőletételeket az egyébként létező épületekhez. Ezúttal az Esterházy-kastély volt a soros: 1,5 milliárd forintos uniós és további 824 millió forintos hazai költségvetési forrásból újulhat meg a műemlék – a pénzből nemcsak az 1776-ban elkészült épületet hozzák rendbe, de interaktív kiállítást, közösségi és kulturális tereket is kialakítanak benne.

– Rendkívül fontos a turizmus, az örökségturizmus támogatása, illetve a majdan ideérkező 40-50-60 ezer látogató segítségével a gazdasági környezet élénkítése is – fogalmazott Virág Zsolt, a Nemzeti kastély- és várprogram miniszteri biztosa.

A felújításra eredetileg csak a másfél milliárdos uniós forrást szánta az állam, ám ennyiért senki nem vállalta a munkát. A beruházást most megemelt támogatással harangozták be, de olyan sietve, hogy még nincs is kivitelező. A közbeszerzési eljárás ugyanis még nem zárult le.

– Nagyjából két-három héten belül mindenképpen elkezdődik a kivitelezés, és utána szívesen tudok válaszolni arra a kérdésre, amire most még jogilag nincsen lehetőség.
– Hol tart most ez az eljárás?
– A vége felé – válaszolta Virág Zsolt.

A héten jelentették be a nemzeti kastélyprogramban a majki kamalduli remeteség rekonstrukciójának a folytatását is.

A munkát Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége is elvállalta volna korábban, de jóval drágábban, mit amennyit szánt rá az állam. A beruházásra most 2,8 milliárd forint jut, kivitelező még itt sincs.

A bejelentések sietősségének okát az uniós fejlesztésekért felelős államtitkártól is megkérdeztük volna, ám a tatai polgármester először a stáb útját állta.

Vitályos Eszter végül azt mondta, a közbeszerzések nem az ő hatáskörébe tartoznak.

– Ne haragudjon, semmi közöm a kivitelezéshez, akkor lesz kivitelező, amikor lefolytatják a közbeszerzési eljárást. Ez a válaszom. Köszönöm szépen – fogalmazott az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.

A szocialisták szerint nem csak a kampány miatt sietnek bejelenteni a kastélyfelújításokat.

– Közel vannak a választások, könnyen lehet, hogy már csak hét napjuk van ebből a jó világból, amikor egymás között le tudnak passzolni minden ilyen állami projektet, félnek, hogy ez megszűnik, és ki akarják pörgetni az összes létező lehetőségüket jó előre – jelentette ki Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja.

A kastélyprogramban 39 műemlék újul meg 57,5 milliárd forintból. A projekt korábban a Budavári Ingatlanfejlesztő Nonprofit Kft.-hez tartozott. Ám ott olyan súlyos szabálytalanságokat tártak fel, hogy ősszel egy másik cégre bízta a feladatot a kancelláriaminiszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!