2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kitüntették Kósa Lajost a pedagógusnapon

Hír TV

2018. június 3., vasárnap 16:59, frissítve: vasárnap 18:55

A Nemzedékek Jövőjéért díjjal tüntette ki pedagógusnap alkalmából a debreceni tankerület Kósa Lajost. Azt nem tudni, hogy mi az elismerés oka. A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője szerint nincs okuk a tanároknak az ünneplésre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedig bőven van min javítani oktatásfronton.

1952 óta ünneplik Magyarországon a pedagógusokat június első vasárnapján. Országszerte a közoktatásban 145 ezren oktatják a gyermekeket, a felsőoktatásban csaknem húszezer tanár dolgozik.

Ahogy a legtöbb helyen, úgy Debrecenben is megünnepelték a pedagógus napot. A helyi tankerület Kósa Lajost is kitüntette, a Nemzedékek jövőjéért díjjal, az azonban nem derült ki, hogy mit tett az exminiszter a fiatalok jövőéért.

Végeredményben az egész szakmát megsértették, gondolok itt Kósa Lajos kitüntetésére pedagógus nap alkalmával, ami méltatlan, felháborító és elfogadhatatlan - a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője szerint jelenleg nincs mit ünnepelni. Törley Katalin azt mondja, a választások után történt változások sem megnyugtatóak.

Fogalmunk sincs, hogy mi jön, viszont, hogyha a tapasztalatainkat összerakjuk mindarról, amit az Orbán-kormányok eddigi tevékenységéről, az oktatáshoz való viszonyukról gondoltunk, illetve hozzátesszük azokat a nyilatkozatokat és azokat a tudásokat, amelyeket mondjuk Kásler Miklósról szereztünk, akkor nem tekinthetünk nagyon optimistán a jövőbe - véli Törley.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elsődleges problémának a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásának csúszását látja.

Az új NAT, amelyet már április 30-én vitára kellett volna bocsájtani, az anyagot, ezt nagyon-nagyon szeretné látni a szakma, mert erről nagyon keveset tudunk, amely egyben cáfolja is azt az állítást, hogy a szakmai egyeztetések maradéktalanul folynának. Az biztos, hogy ennek a NAT-nak a rendkívül differenciáltra, rendkívül rugalmas választ kell adnia, mert elképesztően elszakadt a magyar társadalom - mondta a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás.

Az LMP a tanárok bérét rendezné sürgősen.

Hiába vezették be a pedagógus életpálya-modellt, hiába adtak valamennyi emelést a pedagógusoknak, ennek az emelésnek a mértéke nem elégséges és a pedagógus-modell kialakítása is több sebből vérzik. Az LMP egy olyan pedagógus-modellt szeretne, ahol el tudunk odáig érni, hogy az életpálya-modell végén egy pedagógus legalább annyit kereshessen Magyarországon, mint a kormányban dolgozó államtitkárok - nyilatkozta a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté.

Az LMP szerint vissza kellene állítania szabad tankönyvválasztás rendszerét is, de az is fontos lenne, hogy ne a Fideszhez közeli szakemberek legyenek az iskolák élén, hanem azt a tantestület választhassa meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!