2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kitették a 12 éves lányt a pszichiátriáról, anyja jogi lépéseket tehet

2016. április 16., szombat 21:00, frissítve: hétfő 11:24

Nem tartotta be a házirendet, ezért elbocsátották 12 éves lányát a budapesti Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályáról – állítja az édesanyja, aki jogi lépéseket fontolgat az intézmény ellen. Furcsállja a történteket a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke is, szerinte éppen a gyermek betegségének a tünete volt az, amiért megbüntették.

A Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályán kezelték a Hír TV-nek nyilatkozó nő lányát. A 12 éves fiatal azért került az intézménybe, mert többször megvagdosta magát, majd elszökött otthonról. Ittas állapotban talált rá a család. „Én otthagytam a gyereket azzal, hogy kapok segítséget, ez meg is történt, pszichiáter és pszichológus is foglalkozott vele, első körben úgy egyeztünk meg, hogy egy hétig marad, addig vizsgálják, teszteket végeznek el vele, nem is volt ezzel baj, úgy láttam, hogy folyik a munka. Azon a héten, amikor mentem látogatni, észrevettem, hogy a keze ismét össze van vagdosva” – mesélte az anya.

Az anya azt mondja, lánya a szabadfoglalkozás idején az udvaron talált törmeléket vitte fel a szobájába, és azzal vágta meg magát. Őt másnap hívták a kórházból, hogy el kell vinnie a gyermekét az osztályról. „Nem tartotta be a szabályokat. Egy vitába mentünk bele, hogy első körben Luca segítségre szorul, nem hiszem, hogy most kellene elvinnem, pont ebben az állapotában őt, ezt meg is erősítette, és azt mondta, hogy keressünk mi neki egy másik zárt intézetet. A másik problémám az volt, hogy ez hogyan fordulhatott elő, hogy egy zárt osztályon üveget találnak” – tette hozzá a lány anyja.

Az anya megkapta a zárójelentést, majd az orvossal folytatott beszélgetés után kapott még egyet. Az elsőben még szerepelt, hogy a főorvos döntése volt az elbocsátás, a másodikban már nem.

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint a zárójelentés nélkülözi az orvosi kifejezéseket, és valódi kórképet sem ad, ahogy indokot sem arra, hogy miért kellett elhagynia a fiatalnak a kórházat. „Budapesten maximum négy olyan osztály van, ahol gyermekpszichiátriai fekvőbetegeket tudnak kezelni, de a Heim Pál Gyermekkórház az elsődleges, elég kiterjedt ellátási kötelezettséggel rendelkezik, ha a többi osztály is azt mondaná, hogy a magukévá teszik azt az indokot, amivel elküldik, akkor nyilván ők sem fogadnák. De ilyen nincs, én már azt sem nagyon értem, hogy miért küldik el az osztályról, mert hogy amit felrónak neki magatartást, az része a diagnózisának. Egy magatartászavaros gyerek, magatartászavart produkál, esetleg elmehetünk odáig, hogy az a beteg, aki tüneteket produkál, az nem tartja be a házirendet” – fejtette ki álláspontját Radó István.

E-mailben kerestük a kórházat is, ám levelünkre adásunkig nem érkezett válasz. Az anya jogi lépéseket fontolgat az intézménnyel szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!