2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Elvárás a bírságolás az egyenruhásoknál?

,

2015. március 22., vasárnap 12:27, frissítve: vasárnap 18:49

Már teszteli a rendőrség azt a magyar fejlesztésű traffipaxot, amellyel akár a sofőrt is be lehetne azonosítani. A költségvetés 38 milliárdnyi bevételt tervez a büntetésekből, de az Országos Rendőr-főkapitányság szerint nem elvárás a bírságolás az egyenruhásoknál.

Napi tíz alkoholszonda és egy helyszíni bírság, ami kiváltható két szabálysértési feljelentéssel. A barcsi rendőröknek januártól ez az előírás, a parancsról hivatalos emlékeztető is készült, ami kiszivárgott. A kapitányi emlékeztetőt az Országgyűlés jobbikos alelnöke, Sneider Tamás hozta nyilvánosságra a Facebookon.

„Nyilván a helyszínen dől el, hogy a rendőr hogyan gondolja: hogy szabálysértésnek minősül-e vagy sem. Hiszen itt gyalogos rendőrökről van szó. Szabálysértésnek minősülhet az, hogyha – mondjuk – valaki egy csikket eldob az utcán. De vajon azt a csikket valóban eldobta-e, vagy csak ráfogják? Nehéz azért ezeket már bizonyítani. És, hogyha kényszer van, akkor ez sokkal inkább előfordulhat” – mondta Sneider Tamás.

Az Országos Rendőr-főkapitányság levélben válaszolt a Látótér kérdésre, azt írták,a közterületen szolgálatot teljesítő rendőröknek nem írták elő, hogy mennyi bírságot kell kiszabniuk. Az állami költségvetés 38,5 milliárd forintot vár idén bírságokból.

„Ez a rendőröket arra fogja inspirálni, hogy a szabálysértések megelőzése, a bűn megelőzése helyett a bírságok behajtásában jeleskedjenek, ez teljesen fordított gondolkodás” – véli Burány Sáncor, az MSZP költségvetési bizottságának elnöke.

Tesztelik a szuper traffipaxot

Az új, mindentudó, magyar traffipaxot február elején mutatták be, országszerte 160 készülék tesztüzeme kezdődött meg. A mobil, intelligens kamera a sebesség túllépése mellett érzékeli az áthaladást a tilos jelzésen, a záróvonal átlépését, de kiszűri azt a sofőrt is, aki a buszsávban vagy a leállósávban kerüli ki a sort.

A készülékeket két cég gyártja közösen, egyik sem nyilatkozott. Arra vártunk volna tőlük választ, hogy az intelligens kamerák emberek azonosítására alkalmasak-e, illetve alkalmassá tehetők-e. Kérdéseinket végül egy informatikusnak tettük fel.

Az informatikai szakértő szerint az új traffipaxok alkalmassá tehetők emberek megfigyelésére. „Magyar fejlesztés, ahol azon dolgoznak, hogy a kamerában legyen benne az intelligencia. Tehát ne a számítógép csinálja ezeket a felismeréseket – rendszám-azonosítás, vonalátlépés akár arcfelismerés –, amikről itt beszélünk, hanem magában a kamerában van az intelligencia, és onnan már csak feldolgozott információ megy tovább” – magyarázta Otti Csaba magánbiztonsági szakértő.

Az arcfelismerő rendszer több adatvédelmi problémát is felvet. „Semmiképpen sem látom megengedhetőnek, hogy abból a célból őrizze meg a rendőrség az adatokat, holott semmiféle szabályszegés nem történt, hogy hátha, véletlenül, néha, később ez majd valamire felhasználható legyen” – mondja Kovács Kázmér közlekedési jogász.

Az új traffipax 5,7 millió forintba kerül, összesen 660-at helyeznek belőle üzembe, ebből 160 autóba is szerelhető.

További részletek a Látótér ismétlésében, hétfőn 16 órakor.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!