2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Kipukkanhat a rezsilufi?

Hír TV

2018. január 5., péntek 15:36, frissítve: péntek 16:12

Véget érhet a rezsicsökkentés és elszállhatnak az energiaárak, ha az országgyűlési választásokon ismét a Fidesz kerül hatalomra a Jobbik szerint. Az áram- és gázellátásban egyre nagyobb teret nyernek a kormányközeli nagyvállalkozók – a Hír TV-nek nyilatkozó szakember arra következtet, a kormány a jövőben az állami kézben lévő energiacégek privatizációjába kezdhet. A kormánypárt kommunikációs vezetője csak annyit válaszolt, hogy ez egyelőre nincs napirenden, ahogy újabb rezsicsökkentésről sincs szó.

A hazai gázvezetékrendszer csaknem fele részben már a miniszterelnök barátjának, Garancsi Istvánnak az érdekeltsége. Mészáros Lőrinc pedig a Mátrai Erőműbe vásárolta be magát – amivel a magyarországi áramellátás ötöde került a kezébe.

Az Orbán-kormány korábbi energiaügyi helyettes államtitkára azt mondja, míg korábban a kormány láthatóan az energiacégek államosítására helyezte a hangsúlyt, mondván, hogy stratégiai ágazatról van szó, most inkább a kormányközeli tulajdonban látják a megoldást.

Egyértelműen azt látom, hogy az energiapolitikában egyfajta átrendeződés van, és egyáltalán nem lennék meglepve, ha ez csak első lépése lenne és a későbbiekben más jelenleg mindenki által elképzelhetetlennek tűnő energetikai cégek is valamilyen úton-módon privatizálásra kerülnének – véli Holoda Attila.

Nemcsak az államosításnak lehet vége a választások után a jobbik szerint, ha ismét a Fidesz kerül hatalomra.

Kihátrál az Orbán-kormány a rezsicsökkentés régóta hangoztatott eszméje mögül – a Jobbik úgy véli, az államosított energetikai vállalatok privatizációját majd valamilyen brüsszeli nyomással vagy más külső okkal fogja magyarázni a kormány. A magántulajdonnal pedig elindulhat az áremelés.

Elszabadulhatnak az energiaárak, hiszen ha csak a Gáztranzit Zrt.-t vesszük, azt a garantált hozamot, ami a szerződésben annak idején benne volt és az állam saját magával szemben, nyilvánvalóan, mint tulajdonos nem érvényesített, azt egy magántulajdonos minden további nélkül valószínűleg meg fogja lépni, és az állam zsebéből a milliárdokat ki fogja szedni – nyilatkozta Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője.

A szocialisták szerint is csupán kampányfogás volt az energiaárak évekkel ezelőtti befagyasztása – ami mára a világpiaci ár által indokoltnál magasabb fogyasztói díjakat eredményezett.

Ma a rezsicsökkentés az a típusú szemfényvesztés, amelyik a gazdagabb embereknél sokkal több pénzt hagy ott és a szegény emberektől, a szegény embereknél is hagy ott pénzt, de kevesebbet. Mindenképpen rászorultsági alapon működő közműtámogatásként megtartanánk – mondta Molnár Gyula pártelnök.

Az LMP is másként segítené a háztartásokat, mint a Fidesz-féle rezsicsökkentés.

Segítjük a háztartásokat, a lakásokat, a házakat. Felújítással, korszerűsítéssel, nyílászárók cseréjével, napelemek telepítésével s a többi, s a többi, hogy a 21. századnak megfelelő igényeket teljesítsék, kevesebb energiát fogyasszanak, sőt nemcsak, hogy energiát fogyasszanak, hanem saját maguk is elő tudjanak állítani energiát – mondta Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nincs napirenden energetikai cégek privatizációja, a kormányközeli nagyvállalkozók bevásárlásait pedig üdvözlendőnek tartja.

Énszerintem az a fontos, hogy minél magasabb legyen a magyar tulajdon aránya az energiaszektorban is. Fontos ez, mert látható az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy ha beüt egy gazdasági válság, akkor igazából a hazai cégekre, a Magyarországon bázissal rendelkező, itt működő magyar cégekre lehet számítani, a külföldi befektetőkre sokkal kevésbé, hiszen logikusan egy válság esetén inkább az anyacégeikre koncentrálnak – adta válaszul Hidvéghi Balázs.

Újabb rezsicsökkentésről sincs szó egyelőre a Fideszben, Hidvéghi Balázs azt hangoztatta – akkor lesz erre lehetőség, ha a gazdaság teljesítménye ezt megengedi. Arról a kormánypárt kommunikációs vezetője nem beszélt, hogy a világpiaci árak csökkenése miatt a földgázkereskedőknél több mint ötvenmilliárd forintos tartalék képződött az elmúlt években, ami szakértők szerint akár egy újabb rezsicsökkentésre is felhasználható lenne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!