2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 07:55

Kilencven napja maradt az újraválasztott polgármesternek?

2016. augusztus 29., hétfő 15:22, frissítve: hétfő 20:30

Jogerős bírósági ítélete ellenére is bíznak a gyömrőiek Gyenes Leventében. A korábbi polgármester elsöprő győzelmet aratott az időközi polgármester-választáson. A politikust áprilisban adócsalásért és magánokirat-hamisításért jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, de a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el, így a tegnapi voksoláson ismét indulhatott.

A szavazatok elsöprő többségével választották újra Gyömrő polgármesterévé Gyenes Leventét a helyiek.

A több mint 17 ezer lakosú városban azután írták ki az időközi önkormányzati választást, hogy Gyenes Leventét a Szegedi Ítélőtábla az úgynevezett számlagyáras perben kilenc hónap – két évre felfüggesztett – börtönre ítélte folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt. Ezzel a politikus a törvény szerint méltatlanná vált a polgármesteri tisztségre. Gyenes lemondott, ezzel párhuzamosan azonban jelezte, hogy újraindul posztjáért, hiszen a bíróság a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el.

„Egyelőre úgy érzem, hogy ennek a meccsnek az első félidejét megnyertem, sportosan mondva nagyon nagy gólkülönbséggel nyertem meg. Most fölkészülök a következő félidőre. Igyekszem most egy kicsit szusszanni. Egyelőre nagyon sokan várták ezt az eredményt, és azt gondolom, hogy ez megfelel az elvárásoknak. Meglátjuk néhány nap múlva, hogy hogyan lesz tovább” – nyilatkozta a megválasztott polgármester a Hír TV-nek.

Riválisa, a függetlenként induló  Horváth Attila szerint Gyömrő lesz a vesztese Gyenes Levente győzelmének. „A város valószínűleg vesztett ezzel, hiszen egy bizonytalan jogi helyzetet eredményeztek. Sajnos jól látszik az, hogy a választópolgárokkal sikerült elhitetnie a korábbi polgármesternek azt, hogy méltó a polgármesterségre. De a kormányhivatal korábbi döntése értelmében, illetve azóta több jogi szakértő is nyilatkozott ebben az ügyben, akár a Belügyminisztériumot is ide lehet sorolni, nem lehetne polgármester a korábbi polgármester” – mondta Horváth Attila.

A Pest megyei kormánymegbízott már a választás előtt jelezte, hogy álláspontjuk szerint hiába győz Gyenes Levente, legfeljebb 90 napot tölthet el a polgármesteri székben. „A megválasztott polgármesternek harminc napja van arra, hogy a méltatlansági okot megszüntesse, magyarul ugye ez egy módon reparálható, hogy lemondjon a tisztségéről. Hogyha harminc napon belül ezt nem teszi meg, akkor a kormányhivatal az önkormányzat testületéhez fog fordulni, és kezdeményezzük a méltatlanság megállapítását. Itt az önkormányzatnak harminc napja van arra, hogy ezt megtegye” – hívta fel a figyelmet Tarnai Richárd.

A kormánymegbízott hozzátette, ha a gyömrői testület nem indítja el a méltatlansági eljárást az újraválasztott településvezető ellen, akkor a Pest Megyei Kormányhivatal a bírósághoz fordul, amelynek szintén 30 napja van arra, hogy döntést hozzon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!