2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kikészítik a varjak a lakótelepieket?

2015. április 1., szerda 19:08, frissítve: szerda 19:09

Aláírásgyűjtés indult Pécs legnagyobb lakótelepén, hogy az önkormányzat tegyen valamit a házak közé tömegével beköltözött varjak ellen. A lakók attól félnek, hogy a madarak miatt elértéktelenednek az ingatlanjaik. Pár éve már sikerült innen a fészkeket áthelyezni egy közeli erdőbe, de egy építkezés miatt kivágták az ottani fákat. A varjú védett madár, egy példány eszmei értéke tízezer forint.

Pécs sűrűn lakott panelházas városrészében az épületek között 20-30 méteres platánfák állnak, amelyeket igencsak kedvelnek fészekrakás idején a varjak. Pár év kihagyás után ismét itt telepedtek le tömegével a madarak. A környék lakóit a károgásuk mellett az ürülékük és a táplálékukként szolgáló széthordott szemét is zavarja.

A lakók az elviselhetetlen állapotok miatt aláírásgyűjtésbe kezdtek, az önkormányzattól várnak segítséget. A petíciót a terület országgyűlési képviselője vette át. „Bízunk abban, hogy polgármester úr a Bikommal közösen, az adott szakhatóságokkal közösen meg tudja majd a megoldást találni, de hozzá kell tenni, hogy ma azért úgy látjuk, hogy a szabályozás elsősorban csakis az állatokra fókuszál, mi pedig azt szeretnénk, hogy természetesen az állatvédelem mellett az emberi panaszokkal, az emberi problémákkal és a lakosságnak a kérésével is kelljen foglalkozni” – nyilatkozta Csizi Péter, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője.

Az állatvédők szerint arról, hogy a varjak visszaköltöztek a lakótelepre, az itt élők is tehetnek, mert a sok szemét miatt érzik igazán jól magukat a madarak. A megyében nemrég még 18 ezres varjúpopuláció élt, mostanra kevés maradt belőlük. „Nekünk ez a körülbelül 600 pár varjú Baranyában fontos, és valahogy a lakosságnak kellene toleranciával viseltetnie a varjak iránt, függetlenül attól, hogy pontosan tudjuk, mi a probléma” – mondja Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportjának alelnöke.

A vetési varjak védett madarak, eszmei értékük 10 ezer forint. Veszélyeztetettségük és hirtelen állománycsökkenésük miatt 2009-ben Magyarországon az év madarának választották.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!