2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kihasználatlan a százmilliókért épült bicikliút, a helyiek fellendülést várnak tőle

Hír TV

2018. július 29., vasárnap 12:47, frissítve: vasárnap 13:15

Az Ős-Dráva program részeként 400 millió forintból épült kerékpárút az Ormánságban. Kihasználtsága minimális, a helyiek saját biciklivel járnak, a turisták közül is csak azok a külföldiek kölcsönöznek elektromos kerékpárt, akik kifejezetten a Dráva folyó miatt keresik fel a térséget.

Az Ős-Dráva program részeként 2014-ben készült el az a kerékpárút hálózat, mely a térség turisztikai fejlesztését szolgálja. 125 kilométer hosszú és 400 millió forintba került. Harkány és Sellye között öt helyen van elektromos kerékpárkölcsönző, de építettek információs pontokat és pihenőhelyeket is. Az itt élők közül szinte mindenkinek saját biciklije van, ők az utakat használják, kölcsönözni a külföldiek szoktak.

„A kerékpárutat nagyon sokan használják, mert szeretik, mert jó a Dráva felé elmenni vele, és ott nem messze van a malom épület. Ott szoktak lenni külföldiek. Itt nyaralnak és ők nagyon sokat használják csoportosan” – mondta Nagy Józsefné.

A helyiek szerint a kerékpáros turizmus fejlesztése lehet a térség egyik kitörési pontja. „Ez egy nagyon jó dolog. Aki kitalálta okos ember volt. Én gratulálok neki, mert igenis ez megérte. Igenis ez fontos dolog, mert valahogy fel kell fejleszteni az Ormánságot, mert sajnos le voltunk csúszva nagyon és ez nagyon nagy segítség volt nekünk, mert megismernek bennünket országszerte, sőt külföldiek is” – mondta Fehér Tamás.

A kölcsönzőállomásokat csak regisztrált turisták vehetik igénybe, ami legalább negyedórás procedúrát jelent. Sellyén például a kölcsönözhető kerékpárok kilencven százalékát a helyén találtuk. Volt, amelynek leeresztett a gumija, látszott rajta hogy régóta nem használták. A város túrák szervezésével próbálja népszerűsíteni a kerékpározást.

„A településünk is több kerékpártúrát szervez évente. Nagyon nagy létszámúak, sok érdeklődővel. Megelégedettséggel távoznak azok, akik részt vesznek a rendezvényeken, tehát sok visszajáró kerékpáros turista van a Sellye, Sellye-környéki, drávasztárai kerékpár utakon” – nyilatkozta Nagy Attila, Sellye polgármestere.

Az Ős-Dráva program 8 éve kezdődött, a tervek szerint két év múlva fejeződik be. Költségvetése több mint 20 milliárd forint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!