2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kiderült, hol van a Déli pályaudvari tranzitállomás

,

2015. augusztus 12., szerda 17:05, frissítve: szerda 17:24

Újabb tranzitállomás nyílt, ezúttal a Déli pályaudvarnál, egy kevésbé forgalmas aluljáróban. A területen mobilvécé és zuhanyzó is van. A menekültek ellátásába a Magyar Vöröskereszt is bekapcsolódik, a fővárosban elsősorban az elsősegélynyújtásban vennének részt az önkénteseik. A Röszkei Idegenrendészeti Előállítóban lévő migránsoknak pedig tisztálkodási szereket küldtek.

A Keleti pályaudvar után újabb tranzitállomás nyílt Budapesten, ezúttal a Déli pályaudvarnál. Az ott dolgozó önkéntesek szerint óriási segítség a tranzitzóna, mivel eddig saját pénzből és felajánlásokból fizették a migránsok ellátásának összes költségét, most azonban az ingyenes mosdók mellett a menekülteknek a pályaudvarok közötti ingyenes buszjáratokat is biztosítja a főváros.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a problémát valójában az okozza, hogy az Európai Unió normái nem engedik zárttá tenni a menekülttáborokat, illetve megnehezítik az illegális migránsok őrizetbe vételét. Így viszont nem szűnik a közterületeken táborozó bevándorlók száma. „Az tény, hogy nincs lehetőség a menekültügyi kérelmet benyújtók őrizetbe vételére – most már úgynevezett menekültügyi őrizetbe – vagy csak nagyon szűk körben. Ez jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy ilyen nagy számban nőtt meg a menekültek száma Magyarországon. Továbbra is a legfrissebb adatokból azt látjuk, hogy nem csökken a nyomás, amely a bevándorlás tekintetében Magyarországra nehezedik” – szögezte le Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik egyértelmű tájékoztatást követel a kormányzattól azzal kapcsolatban: terveznek-e további menekülttáborokat létesíteni az ott élő lakosság beleegyezése nélkül – mondta el a radikális párt alelnöke. Z. Kárpát Dániel szerint a Jobbik mindenhol támogatja a táborok ellen tiltakozó civileket. „A Jobbiknak egy feladata van itt: ez a markáns politikai kiállás, hiszen mire mi odaértünk Martonfára, mire mi odaérünk a helyi kezdeményezésekre, addig a helyi civil közösségek már olyan erős ellenállási programot alkottak, hogy a Jobbiknak tulajdonképpen egy dolga maradt, ezt artikulálni, felerősíteni a magyar közéletben” – mondta Z. Kárpát Dániel.


A civilek mellett már a Vöröskereszt is adományokat gyűjt a hazánkba érkező menekülteknek. Ez a szállítmány szerdán délelőtt indult a Röszkei befogadóállomásra. A Vöröskereszt főigazgató-helyettese szerint az akció később kiterjedhet a fővárosra is, ahol elsősorban az elsősegélynyújtásban vennének részt az önkénteseik. „A Magyar Vöröskereszt 92 millió forint értékben biztosít adományt a röszkei idegenrendészeti előállítóban lévő migránsoknak. Ez alapvetően tisztálkodási szerek biztosítását, illetve információs anyagokat jelent, valamint az önkénteseink és a munkatársaink 24 órás szolgálatot látnak el” – mondta Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.

A Bevándorlási Hivatal legfrissebb adatai szerint idén eddig már 118 ezer 690 illegális határátlépőt regisztráltak, azonban a migránsok döntő többsége általában tíz napon belül elhagyta az országot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!