2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 17:30

Visszavonta vallomását és hallgat a körúti robbantó

Hír TV

2018. január 31., szerda 14:46, frissítve: szerda 16:45

P. László célja – a vádirat szerint – a rendőrök megölése és fegyvereik megszerzése volt, amire azért lett volna szüksége, mert szerinte követték őt, és chipet is ültettek a fejébe.

A másfél évvel ezelőtti robbantásban két rendőrjárőr szenvedett súlyos, életveszélyes sérüléseket. Egyikük súlyos koponyasérüléseket szenvedett, másikuk a hasába állt repeszek miatt került életveszélybe.

A mindössze 24 éves vádlottat vezetőszáron, TEK-esek kíséretében hozták a Fővárosi Törvényszék termébe a robbantás első tárgyalási napján, szerdán. Az ülést P. László szinte végigmosolyogta, bár ez a felvételeken nem látszik, mivel arcát nem vállalta.

Az ügyész először a vádiratot ismertette, amely szerint a férfi régóta foglalkozott bombakészítéssel, és előre kitervelte azt is, hogy hivatalos személy ellen követi el a bűncselekményt. Fegyvert akart szerezni önvédelem céljából, mivel úgy érezte, mindenhová követik.

„A vádlott 2015 júliusától több alkalommal is Budapestre utazott, ahol kezdetben a Nyugati pályaudvar környékén járőröző katonák közelében tervezett robbantani, majd miután kifigyelte a nagykörúton rendszeresen jelen lévő és a Blaha Lujza tér és a Nyugati pályaudvar között állandó járőrszolgálatot bejáró egyenruhás rendőrök mozgását, elhatározta: hogy a VI. kerület Teréz körút 2–4. alatti társasház előtt akkor fogja felrobbantani a robbanószerkezetet, amikor a rendőrök közvetlenül elhaladnak mellette” – fogalmazott Boros Gábor ügyész.

Nem tett vallomás

P. László megtagadta a vallomástételt és a nyomozás során tett vallomásait is visszavonta. Azt közölte, hogy nem ismeri el a bűncselekmény elkövetését. A bíró korábbi vallomásait olvasta fel, amelyben arról beszélt, hogy tudja, chipet ültettek a fejébe, és folyamatosan követik, amiket mond és cselekszik, azt mind felsőbb erők irányítják.

„Cselekedeteimet befolyásolják, mivel a gondolataimat látják, érzékelik, veszik. Kérdésre elmondom, hogy a szakértő előtt, amiket elmondtam, azok az én szavaim voltak, de nem tudom kizárni, hogy ezt mások befolyásolták, de én tudatosan nem hazudtam. Valószínűleg egy chipet ültettek a fejembe vagy egy olyan szerkezetet, amivel befolyásolják a gondolataimat, elképzelhető, hogy akkor, amikor egyszer elaltattak a kórházban, vagy az is lehet, hogy álmomban történt” – ismertette Kalina József bíró.

A férfit előre kitervelt aljas indokból több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével, robbanóanyaggal való visszaéléssel és terrorcselekmény előkészítésével is vádolják. Utóbbi azért került a vádpontok közé, mert levelet küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben azt írta, hogy nem robbant többet, ha egymillió eurót kap.

„Nem fogom kifejteni, tehát nem tudnám részletezni azt a sok szenvedést, ami a börtönben ért. Röviden annyit, hogy kínoznak.”

A vádlott a szerdai tárgyaláson azt mondta, hogy kínozzák a börtönben, mást, az üggyel kapcsolatban nem osztott meg.

Az ügyben újabb igazságügyi elmeorvosi vizsgálatra kerül sor ügyvédi indítványra. A tárgyalás hétfőn a sértettek meghallgatásával folytatódik.

Bejelentkezés 12 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!