2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Kevesebb segélyt kapnak majd a rászorulók

2015. február 8., vasárnap 15:36, frissítve: vasárnap 15:56

A rendszer átalakítása miatt kevesebb segély jár majd márciustól a rászorulóknak a Csongrád megyei Pitvaroson. Most derült ki, hogy a település a tavalyinál majdnem 2 millió forinttal kevesebbet kap a célra az államtól. A jövő hónaptól már az önkormányzatok döntenek arról, hogy ki és mennyi támogatást kap a rendelkezésre álló keretből.

A Csongrád megyei Pitvaroson 1500-an élnek, közülük sokan rászorulók. 100 család kap lakásfenntartási támogatást, és további 100 ember egyéb ellátási támogatást. „Nagyon kevés a munkahely, illetve nagyon alacsony bérezésből élnek az emberek a környezetünkben, úgyhogy sokakat érint ez a szociális átalakítás” – mondta Pitvaros független polgármestere, Radó Tibor.

Szombaton derült ki, hogy az önkormányzat idén a tavalyi 8,3 millió helyett 6,5 millió forintot kap az államtól. A település polgármestere azt mondja: a támogatottak körét nem fogják csökkenteni, de mindenki kevesebb pénzt kap majd, amit természetbeli juttatásokkal próbálnak majd kiegészíteni. Például tűzifával, élelmiszerrel. „A költségvetést nem fogja tönkretenni. Nem lehet ez akkora kiadás a számunkra, ami tönkreteheti a különböző feladatainkat, tehát nem kell elvonnunk azért máshonnan jelentős összeget, hogy biztosítsuk az ellátásukat. Nyilván nehézséget jelent, munkát jelent számunkra” – tette hozzá a polgármester.

Az ország legtöbb településén viszont még mindig nem tudják, hogy mennyi pénzt fordíthatnak a jövőben a segélyezésre. Csak annyi biztos, hogy a települések hatáskörébe tartozó támogatásokat az önkormányzatok osztják majd szét, saját rendeletük alapján. „Tulajdonképpen a váratlan élethelyzeteket, illetve az olyan szituációkat igyekszik az önkormányzat helyi erőből, helyi forrásokból kezelni, ami valóban ahhoz szükséges, hogy ott a településen élők ismerjék, tudják azokat a nehéz szociális helyzeteket, ahol segítségre van szüksége az adott polgárnak. A járásokhoz kerülő támogatási formák esetén sokkal inkább alanyi jogon járó ellátásokról beszélünk” – fogalmazott a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Juhász Tünde.

A járási hivataloknál az úgynevezett jövedelemkompenzálásra szolgáló támogatások maradnak. Márciustól innen kapják majd a rászorulók az időskorú járadékot, az ápolási díjat, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, illetve az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!