2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kevés volt az idén a termés

Hír TV

2017. november 26., vasárnap 10:32, frissítve: vasárnap 10:48

A tavalyitól elmaradtak az idén ősszel betakarított termésmennyiségek. A kevés nyári eső és a szárazság továbbra is gondot okoz a gazdáknak. A szakértők azt mondják, a minőséggel most sincs gond.

Az idei aszály az egész Dél-Alföld régió kukoricatermés-mennyiségére rányomta a bélyegét. A szárazság miatt a gazdák már szeptember közepén megkezdhették az aratást.

A tavalyi nyolctonnás hektáronkénti termésátlagunkat az idén a felére lehet becsülni, körülbelül négytonnás termésátlaggal takarítottunk be kukoricát – mondta Szurovecz Ernő agronómus. 

A kevés eső a szőlőt sem kímélte. Kisebb szemek értek a szőlőfürtökön, de a szegedi gazda szerint a minőséggel nincs gond.

„Az előző éveket is figyelembe véve, amelyek eléggé csapadékosak voltak, és akárhogy permeteztünk, a szőlőrothadás éreztette hatását, az idén nem történt ilyesmi. Júniusban viszont kellett volna egy kis eső, amikor a szőlőszemek vették volna fel a vizet a bogyónagyobbodáshoz. Ezt nálunk mind megsínylették 25-30 százalékban” – mondta Újvári Mihály szőlő- és bortermelő.

Az agrárkamara megyei igazgatója szerint a jégeső is okozott károkat a szőlőültetvényeken, ráadásul a gazdáknak a rendkívül alacsony felvásárlási árak miatt is aggódniuk kell. A betakarított kukorica, napraforgó és burgonya termésmennyisége kielégítőnek mondható.

Az idén az elmúlt öt év termésátlagainál magasabbak az átlagok, de nem érik el a tavalyi csúcsátlagokat. A betakarítási munkálatok csaknem 100 százalékban befejeződtek, ami még hátravan Csongrád megyében, az a mély szántás, amit a gazdák most végeznek – nyilatkozta Szűts László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója. 

A gazdák az őszi gabona, a búza- és az árpafélék vetési munkálataival is végeztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!