2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kevés településnek van pénze a nyári táborok finanszírozására

Hír TV

2018. június 10., vasárnap 09:19, frissítve: vasárnap 09:24

Az önkormányzatok feladata lenne a gyerekek nyári felügyeletének biztosítása, de kevés településnek van pénze a táborok finanszírozására. Sok szülő nem tudja megengedni, hogy nyaralni küldje a gyermekét - egy nyári tábor akár negyedmillió forintba is kerülhet.

Hamarosan kicsengetnek. A szülők pedig gondban vannak: hol és mivel töltsék a hosszú nyári szünidőt a gyerekeik. Sokan nem engedhetik meg, hogy táborba küldjék a gyereküket.

Az interneten rengeteg tábor közül lehet választan, de nem árt a körültekintés - a táborozással foglalkozó internetes portál vezetője szerint.

„Nagyjából 10 kritérium alapján nézi meg azt, hogy mik azok a feltételek, ami alapján választania kell a szülőknek, vagy amire rá kellene mindenképpen kérdezni: ez például – táborfelügyelők, nekik a végzettsége, a tapasztalata. A szabadidős programok minősége, a szállás, az étkezés minősége, az okos kütyük eszközök használata, vagy éppen a csoportbontás” – ismertette Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu ügyvezetője.

Tavaly az informatikával és programozással foglalkozó táborokba küldte a legtöbb szülő a gyerekét. A hosszú éveken át legkedveltebb idegen nyelvi táborok a második helyre csúsztak vissza. Nagyon keresettek a katonai táborok, ugyanakkor az előző évekhez képest tavaly kevesebb gyermek ment sport- és kalandtáborba.

A legolcsóbb bejárós táborok 15 ezer forinttól indulnak, átlagosan 30 ezer forintba kerülnek, de van, ahol 85 ezer forintot is elkérnek egy napközis táborért. Az ott alvós táborok általában jóval drágábbak, átlagban 46 ezer forintba kerül egy heti kiruccanás, a legdrágábbért negyedmillió forintot kérnek el.

A szakemberek szerint a gyerekeinket olyan helyre vigyük, ahol a táborszervező jogi személy - azaz Kft. vagy Bt. -, hogy bármilyen gond esetén felelősségre lehessen vonni őket. Emellett elengedhetetlen, hogy rendelkezzen a táboroztató cég, alapítvány, szervezet felelősség biztosítással. Valamint a tanárok, segítők, animátorok alkalmasak legyenek a feladatra.

Nem sok helyen, de működnek olcsó, önkormányzati táborok is, ahol csak az étkezésért kell fizetniük a családoknak. Az önkormányzatok kötelező feladatai közé tartozna a gyerekek nyári felügyeletének biztosítása, de csak nagyon kevés településnek van pénze a táborok finanszírozására - magyarázta a települési önkormányzatok szövetségének vezetője.

„Eddig nem volt nagy probléma vele, mert az önkormányzatok üzemeltették az iskolákat. Ők tartották fent. A változást meghozta az oktatási rendszer átalakítása, de ez a jogszabály még nem változott ilyen szinten. Most úgy nézünk ki, hogy nemcsak az ingyenes étkeztetést kell nekünk ellátni, hanem a gyermek napközbeni ellátását is június 15-től egészen szeptember 1-jéig szünidei ellátást, azt az önkormányzatoknak kellene megoldani” – jelentette ki Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

A helyi önkormányzatoknak akkor is meg kellene oldani a gyerekek elhelyezését, ha a településen nincsen iskola - tette hozzá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!