2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kétszer annyian szavazhatnak külföldről, mint négy éve

Hír TV

2018. március 24., szombat 10:12, frissítve: szombat 14:30

A külföldi magyarok közül 2014-hez képest kétszer annyian jelezték, hogy részt vennének az áprilisi választáson. A külképviseleti névjegyzékbe még egy hétig kérhetik felvételüket.

Visszaigazoló levelet kapnak a külföldön elő magyarok, miután kérelmet nyújtottak be, hogy bekerüljenek a külképviseleti névjegyzékbe.

„Az egész jelentkezés olyan 5-10 percig tartott, és egy hét múlva már jött az e-mail” – mondta egy Oxfordban élő magyar.

„Bár a Választási Bizottság honlapján minden információ elérhető, sok kivándorolt magyar még sincs tisztában a szabályokkal” – jelentette ki Mikonka Szilvia, aki 8 éve el Londonban. „Szerintem sokan nem tudjak, regisztrálni kell, hogy szavazhass. Ha például egy héttel a szavazás előtt eszedbe jut, hogy most meg kellene ejteni, az nem elég sajnos. Mert akkor már késő. És volt, aki azt gondolta, hogy levélben nem tud szavazni, de igazából kiderült, hogy nincs is lakcímkártyája, tehát tud” – tette hozzá.

Akinek ugyanis nincs magyarországi lakcíme, március 24-éig adhat be kérelmet, hogy levélben szavazhasson. Aki pedig Magyarországra van bejelentve, március 31-éig jelentkezhet, hogy a kijelölt külképviseleten voksolhasson.

Nagy-Britanniában három helyen, Edinburgh-ban, Manchesterben és Londonban lehet majd szavazni. Sokan viszont távol élnek ezektől a varosoktól. Számukra a Momentum Mozgalom mobiltelefonos applikációt fejlesztett, hogy telekocsirendszer segítségével minél többen juthassanak el voksolni. „A legegyszerűbb dolog, ha azokat az embereket, akik autóval mennek szavazni, összeszervezzük azokkal, akiknek nincsen autójuk, de szavaznának. Ezzel mindenki jól jár, nem kell egyedül menni, és lehet osztozni a benzinköltségen” – mondta Pogony Csaba, a Momentum londoni alapszervezetének tagja.

A magyarországi választópolgároknak egyszerűbb a dolguk: például a Tolna megyei Tamásiban kilenc szavazókört nyitnak meg az ottani mintegy 6600 választóra.

Londonban a jelenlegi számok szerint nagyjából ugyanennyien szavazhatnak, de ezt csak egy épületben tehetik meg. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az épület London behajtási zónáján belül van, megközelíteni csak tömegközlekedéssel és gyalog lehet. Hogy ilyen körülmények között mennyire lesz zavartalan a voksolás, egyelőre nem lehet megmondani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!