2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kész rémálom a közlekedés az útfelújítások miatt

Hír TV

2018. április 15., vasárnap 15:07, frissítve: vasárnap 16:05

Egyszerre újítanak fel két forgalmas utat a XVI. kerületben, így a környéken nagyon nehéz lett közlekedni. A térképen kijelöltek ugyan egy új útvonalat a buszoknak, autóknak, de hogy valóban ez-e jó megoldás, már senki nem vizsgálja.

Kepes Ágnes Rákosszentmihályon, a XVI. kerületben él, a környékükön egyszerre két forgalmas utat zártak le, így megbénult környék közlekedése.

„Összesen három olyan utca van ezen a részen, ahol van gépkocsi számára alkalmas átkelő híd. Az egyik a Csömöri út, a másik a Szentkorona utca, ami egy fekvőrendőrökkel teletűzdelt kis utca, a harmadik pedig a Rákos út. Ezért nálunk azt szokták csinálni, hogy azt a két főútvonalat, ami Rákosszentmihályon a BKK járatokat elviszi – az egyik a Rákosi út, a másik a Mátyás Király út – azt egyszerre szokták felújítani. Ősszel is így volt, hogy három hónapig csak ezen a két utcán nem közlekedtek a buszok és most megint” – mesélte.

A Rákosi út és a Mátyás király út egy-egy szakaszának felújítása miatt a kertvárosi rész buszos útvonala teljesen megváltozott, az autós közlekedést pedig ellehetetlenítették. A buszok így vagy a kis utcákba kényszerültek, vagy pedig teljesen elkerülik az lakóövezetet.

A helyiek elmondása szerint vannak olyan szakaszok, ahol több mint duplájára nőtt az utazási idő. „Kétfelé tudok menni ebből a kerületből, vagyis a kerületnek ebből a részéből. Ha a Fogarasi út felé akarok menni – mert szükségem van arra a 4-5 átszállásra, amit a Fogarasiról tudok eszközölni – akkor gyaloglással, úgy, hogy nem tudom bemérni, hogy mikor jön a busz, olyan 45 perc. Kocsival egyébként 10 sincs körülbelül” – tette hozzá Kepes Ágnes.

Ágnes hiába fordult az önkormányzathoz segítségért, a közútkezelőköz irányították, akiket a Panaszkönyv is megkeresett.

A felújításokat végző Budapesti Közút Zrt. levélben válaszolt. Azt írták: hogy a területen körforgalmat építenek, jelzőlámpákat telepítenek, a leginkább érintett útszakaszon pedig csatornát építenek ki, amit aztán a közeli Szilas patakba kötnek be. Ez utóbbi miatt tartják fontosnak, hogy egyszerre újítsák fel a két rákosszentmihályi utat, még akkor is, ha külön-külön kevesebb tereléssel járnának a munkálatok.

A Budapest Közút azt is megírta, hogy a felújítások előtt komoly vizsgálatokat készítettek, amelyek alapján megtervezték a forgalomelterelést. Ezt a komoly vizsgálódást a lakók viszont kevéssé érzik. Jelen esetben a fővárosi önkormányzat kötött szerződést a BKK-val, aki megbízta a Budapest Közút Zrt.-t a munkák elvégzésével. Ezért a közútkezelő mellett BKK-t is megkereste a Panaszkönyv.

Habár a Budapest Közút nem válaszolt egyértelműen, a BKK leírja: ilyen esetben hatástanulmányt nem készítenek, hanem csak úgynevezett forgalomtechnikai tervek alapján határozzák meg a felújítás idején használható útvonalakat. Magyarán a térképen kijelölnek egy új útvonalat a buszoknak, autóknak, de hogy az embereknek a valóságban ez mennyire lesz nehézkes, azt már senki nem vizsgálja meg.

Utánanéztük, hogy idén hány útfelújításra számíthatnak még a fővárosiak. A BKK oldala szerint idén a 2., 3., 4., 5., 6.,7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 16. és a 23. kerületekben lesznek – vagy folynak épp – felújítások.

Így a 14 kerületnek több mint a felére ígérnek jelentős forgalomkorlátozást, amelyek a legtöbb esetben fél éven át tartanak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!