2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kemény munka után csaptak le a bandára

2017. március 3., péntek 22:30

Több hónapos nyomozati munka után a veszprémi rendőröknek sikerült elfogniuk egy orvvadászatra és betörésekre specializálódott bandát. Az okozott kár több tízmillió forint, de akár ennek a többszöröse is lehet.

„Ez egy bőgőcső, minden bizonnyal ők készítették, ezzel lehet hívni a szarvasbikákat. Látható még éjjellátó, walkie-talkie, puskalámpa” – mondta az elkövetőktől lefoglalt eszközöket bemutatva Hebling Ernő alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának alosztályvezetője. Az orvvadász banda után 2016 ősze óta nyomoztak külön erre a célra felállított nyomozócsoporttal. Ez idő alatt nemcsak az orvvadászatra, lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélésre, hanem más bűncselekményekre is találtak bizonyítékokat.

„Ezeket a kellékeket ezek az emberek legális úton nem szerezhették be, csak és kizárólag bűncselekmény útján. Elemeznünk kellett, honnan tűntek el, honnan hiányoznak ezek az eszközök, és így szélesítettük a nyomozást. Rájöttünk, hogy nemcsak a vadászati felszereléseket, eszközöket tulajdonították el, hanem a megélhetésüket hasonló vagyon elleni bűncselekményekből is finanszírozták” – tájékoztatott a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt nyomozója, Zentai Gyula.

Összehangolt akcióban három helyszínen, Veszprémben, Hajmáskéren és Tolna megyében ütöttek rajta az elkövetőkön. Több mint tíz embert előállítottak. A bandatagok munkamegosztásban dolgoztak, hogy kisebb legyen a lebukás veszélye.

„Megosztották a feladatot, volt, aki lőtt, volt, aki a húst fejtette, volt, aki beszállította. Egy olyan helyen szedték szét a húst, amely nem az ő tulajdonukban van. Ezt követően olyan felvásárlói körnek értékesítették, amely hosszabb ideje vásárolt tőlük” – mondta Hebling Ernő.

Csak a vadállományban okozott kár legalább több tízmillió forint a megyei vadászkamara elnöke szerint. „Tíz feletti szarvasról beszélnek, több vaddisznóról beszélnek, itt trófeás vadak döntő többségben vannak jelen. A trófeás vadak vadgazdálkodási értéke változó kortól és agancstól függően. Utólag kicsit nehéz behatárolni de amit lefoglaltak, az is milliós nagyságrendű” – mondta a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke, Pap Gyula.

Jelenleg öt főt gyanúsítanak, de ez a kör tovább bővül a nyomozók szerint. Egy veszprémi férfit előzetes letartóztatásba helyeztek, egy másikat házi őrizetbe, három gyanúsított szabadlábon védekezhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!