2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

„Kaszálni kell és ezért a pénzért nem akarnak dolgozni”

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 17:05

A lakosság segítségét kérte Komló önkormányzata a fűnyíráshoz. A városban olyan kevés a közmunkás és olyan nagy a közterület, hogy nem tudják ellátni a munkát. Külső vállalkozókkal próbálták megoldani a problémát, de így sem volt elég jelentkező, ezért magánszemélyektől várják, hogy kaszáljanak.

Komlón 150 hektár olyan közterület van, melyet évente legalább 6-8 alkalommal kaszálni kell. Korábban a közmunkások végezték a munkát, három éve még több mint 1100-an voltak, mostanra számuk majdnem a harmadára csökkent.

„Ebből a 450 főből durván a 40 százaléka férfi, azon belül ők olyan képességű emberek, akik nem mindenki tudja ezt a fizikai munkát ellátni, és a kaszásaink száma a korábbi 40-50 főhöz képest most 20 fő alá csökkent, akik hajlandóak és tudnak is, képesek a kasza egész napos viselésére” – meséli a Komlói Városgondnokság intézményvezetője, Bogyai László.

Azok, akik egyáltalán vállalták a kaszálást a kevés pénzre panaszkodnak.

- Közmunkás: 54 ért nem lehet dolgozni ilyen sokat.
- Riporter: Kevés az ember?
- Közmunkás: Hát igen kevés az ember is.
- Riporter?: Miért nem vállalják többen?
- Közmunkás: Hát mert munka van. Kaszálni kell és ezért a pénzért nem akarnak dolgozni, sokan nem akarnak kaszálni.

A város kénytelen volt külső munkaérőt bevonni. A felhívásra több mint 40-en jelentkeztek, magánszemélyek és vállalkozások vegyesen. Eddig két vállalkozóval kötöttek szerződést, nekik terepviszonytól függően 5 és 15 forint között fizetnek négyzetméterenként. Füves terület viszont annyi van, hogy a lakosság segítségére is szükség lenne.

„Vannak rézsük, amik elég magasak, meg szélesek. Lejtős az egész, úgy hogy ketten szoktuk csinálni meg hárman attól függ hányan. Vannak, akik értenek hozzá, mert nem mindenki ért hozzá, nem tud megállni a lábán” – mondja Szendrei Ferenc vállalkozó.

A közmunkás hiány miatt becslések szerint kaszálásonként 8-10 millió forintba kerül Komlónak, hogy rendezettek legyenek a közterületei.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!