2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Kastélyként üzemel tovább a fóti gyermekváros

,

2017. január 18., szerda 16:41, frissítve: szerda 19:59

Bezár a fóti Károlyi István Gyermekközpont, az épület kastélyként működik tovább. Az épületet 2018 közepén kezdik el felújítani félmilliárd forintból, azt azonban a kormányzat még nem tudja, hogy pontosan milyen funkciót fog ellátni a kastély.

A fóti gyermekotthon 2018 közepén megszűnik. A lakókat három helyre osztják majd szét: a különleges ellátást 2019-től Hatvanban folytatják, a speciális ellátást Zalaegerszegen és Kalocsán. A jelenleg ellátott harminckilenc migráns gyermek helye egyelőre nincs meg.

A szociális államtitkár szerint a lépést az indokolja, hogy megszüntessék a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonokat, és kisebb lakásotthonok váltsák fel őket. „A gyermekvédelmi szolgáltatást 2018 közepén Fót befejezi, mert szeretnénk a gyermekeknek valódi befogadást és valódi életkezdési esélyt biztosítani. Emellett persze fontos azt hangsúlyozni, hogy idén hatvan éve indult a gyermekváros, fontos hangsúlyozni, hogy számos gyermek fordult meg, számos szakember segítette őket. Nagyon sokszor heroikus, megfeszített, hősies munkát végeztek, köszönet illeti őket, és köszönet illeti azokat is, akik figyelemmel és adományokkal kísérték a gyermekvárosban folyó munkát” – jelentette ki Czibere Károly szociális államtitkár.

Bár az otthon jövőbeni funkciója egyelőre még nem ismeretes, a kormány döntése szerint az épületet félmilliárd forintból renoválják majd, és kastélyként működik tovább.

„Az a feladat áll előttünk, hogy ebben a másfél évben megtaláljuk azt a funkciót, amelyik kapcsolódni fog a kastélyhoz. Egy gyönyörű kastélyról beszélünk, és Magyarország kormánya elkötelezett a tekintetben, hogy a magyarországi kastélyok, várak visszanyerjék korábbi méltó fényüket, és olyan funkcióval egészüljenek ki, amelyek a 21. századi feladatoknak megfelelnek. Azaz minden ilyen kastély mint kastély, mint vár létezzen. Olyan feladatot kapjon, amely alkalmas arra, hogy a fótiak is jól érezhessék magukat, legyen turisztikai vonzereje” – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Hozzátette: a gyermekvárosnak eddig helyet adó Károlyi-kastélynak a lakossággal közösen szeretnék megtalálni a funkcióját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!