2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Kásler miniszteri rendelettel szüntetné meg a kórházi fertőzéseket

Hír TV

2018. július 2., hétfő 17:08, frissítve: hétfő 18:15

Rendelettel szorítaná vissza a kórházi fertőzéseket az emberi erőforrások minisztere. Az ellenzék szerint inkább tisztálkodási eszközöket kellene venni az intézményeknek.

„Itt tettem vettem, csináltam a dolgomat, és egyszer csak szétdurrant a hasam, és elkezdett folyni belőle ez a véres, gennyes, büdös, lé” – a Hír TV Riasztás című műsorában mesélte el Beke Szilvia milyen hatással volt az életére egy műtét után elkapott kórházi fertőzés.

Az Ombudsmannak kellett figyelmeztetnie az egészségügyért felelős minisztert, hogy államnak kötelessége biztosítani a kórházi fertőzések megelőzéséhez szükséges anyagi feltételeket, és meg kell tennie az ehhez szükséges intézkedéseket.

A szaktárca jelenlegi vezetője pedig több médiumban is megszellőztette, hogy az egészségügyi dolgozók napja alkalmából fontos bejelentést tesz.

Azt azonban nem közölte, hol és mikor fog erről beszélni, így csak annyit lehet tudni, hogy Kásler Miklós rendelettel igyekszik megfékezni a fertőzéseket,

„A most megjelenő anyagot részleteiben nem ismerjük, de a kórházszövetség elnökségének tagjaként korábban miniszter úrral volt egy eszmecserénk, ahol elvi kérdésekről beszéltünk ezzel kapcsolatban, én nagyon örülök, hogy a minisztérium kiemelt fontosságot tulajdonít a kórházi fertőzések kérdésének és a betegbiztonság kérdésének” – jelentette ki Velkey György, a Kórházszövetség elnökhelyettese.

A Parlamentben Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy túl sokan halnak meg a kórházi fertőzések miatt. „Minden évben több tízezren halnak meg úgy, hogy elkerülhető lett volna. 2014-16 között 3998-ról 4830-ra nőtt a kórházi fertőzések száma. A betegek leggyakrabban alsólégúti fertőzés, tüdőgyulladás illetve seb, húgyúti, és véráram fertőzést kapnak.”

Az MSZP-s képviselő felvetésére reagáló Rétvári Bence államtitkár gondosan kerülte a kórházi fertőzések témáját. Helyette inkább a tíz évvel ezelőtti szociális népszavazásról beszélt. „Minden emberrel aki megbetegedett és azt vélte felfedezni, hogy beteg lesz vagy elment az orvoshoz, vagy ott feküdt a kórházi ágyon Önök minden egyes napon és minden egyes orvos látogatáskor vizitdíjat szedtek volna tőlük.”

Kásler Miklós azt ígérte, a miniszteri rendeleteket az egyeztetések után, néhány napon belül nyilvánosságra hozzák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!