2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kártérítés kifizetése nélkül felszívódhat a Quaestor

2015. augusztus 4., kedd 07:50, frissítve: kedd 16:31

A tartozások kifizetése nélkül, nyom nélkül eltűnhet a Quaestor-kötvényeket kibocsátó cég – állítják a pénzügyi botrány károsultjai. A Quaestor Financial Hrurira Kft. ellen júliusban végelszámolás indult. A károsultak újabb trükktől tartanak. Amíg ők a Quaestor-kártalanítási törvény végrehajtására várnak, a cég végelszámolása befejeződik, és őket már nem lehet kártérítésért perelni.

238 ezer forintot látott viszont a pénzéből az egyik Quaestor-károsult. Több mint 9 milliója volt a cég kötvényeiben, a törvény szerint a teljes összeget vissza kellett volna kapnia. Az egykori ügyfelek azt is sérelmezik, hogy júliusban végelszámolás indult a kötvényeket kibocsátó Quaestor-leánycég ellen. „Emögött egyértelműen egy politikai okot látunk. Azt, hogy az egész Quaestor-botrány egyik kulcsszereplőjét eltüntessék, és ne lehessen kitől kérni. Számunkra ez azért hátrányos, miután a Quaestor Hrurira mint a kötvények kibocsátója elsődlegesen felelős az egész botrányért, és emiatt elsődleges anyagi felelősséggel tartozik. Ha eltűnik ez a cég, azáltal nem marad kit perelnünk” – mondta Kálmán-Pikó István, a Quaestor-károsultak Facebook-csoport képviselője.

Hasonló a félelme egy másik károsultnak is. „A végelszámolás azért érthetetlen számomra, mert én adtam be egy azóta már jogerőssé vált megállapító határozatot. Ez a fizetési meghagyás április 25-én jogerőre emelkedett, amiben elismeri ez a cég, hogy tartozik nekem ezzel az összeggel” – mondta Olajos Mihály.

Egy cégügyekben jártas jogász szerint nincs miért aggódniuk a károsultaknak. „Végelszámolás során minden követelést teljes mértékben ki kell elégíteni. Nem olyan, mint a felszámolás, ahol esetleges kényszeregyezségnek van helye, hogy csak bizonyos százalékban elégítik ki a hitelezői igényeket.Itt ahhoz, hogy a végelszámolás, maga az eljárás úgy záruljon, ahogy azt a társaság eltervezi, minden hitelezői igényt ki kell elégíteni, ha erre nincsen mód, akkor felszámolásba kell, hogy átforduljon az eljárás” – mondta Pajor Dávid.


A végelszámolással megbízott cégnél a cégbírósági határozat jogerőssé válásáig nem nyilatkoznak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!