2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Káromkodásig fajult a vita a Jobbik és a Fidesz között

2015. június 1., hétfő 14:45, frissítve: kedd 15:48

Élesedik a harc a kormánypárt és a Jobbik között, a parlamentben most az uniós szerződés módosítása és a tagságról szóló népszavazás miatt csaptak össze a felek. A vita káromkodásig fajult.

A Jobbik nem kívánja kiléptetni Magyarországot az Európai Unióból, a tagságról azonban népszavazást tartana a radikális párt. Vona Gábor napirend előtti felszólalásában legitimnek nevezte álláspontját, arra hivatkozott, David Cameron brit miniszterelnök is ugyanerre készül: „A Jobbik programjában az van benne, hogy a csatlakozási szerződés módosítására van szükség, és szerintünk a csatlakozási szerződés módosítása igenis egy felelős álláspont, mert nem tudom, hogy önök hogy képzelik el a magyar élelmiszeripar és a magyar feldolgozóipar talpra állítását a jelenlegi feltételek között” – mondta a pártelnök.    

A Miniszterelnökség államtitkára szerint lehetetlen fejleszteni az élelmiszeripart az unió nélkül. L Simon László a népszavazási kérdés pontosítására szólította fel az ellenzéki pártelnököt. „Azt kérem önöktől, hogy végre tisztességesen fogalmazzák meg, hogy milyen ügyben akarnak csatlakozási szerződést módosítani. Pontosan mondják meg, hogy a csatlakozási szerződés mely szakaszát kívánják módosítani, mégis miről akarnak népszavazást tartani, mert nekünk erről halvány fogalmunk sincsen, így nincs is meg a közös vitaalap. Tisztelt képviselő úr! Magyarország miniszterelnöke múlt heti beszédében is kiemelte azt, hogy Magyarország számára az európai közösséghez való tartozás alapvető érdek és alapvető érték, éppen ezért mi, magyar demokraták sem az Európai Unióból, sem a NATO-ból nem akarunk kilépni, számunkra ez a közösség, ez a család, amelyben, köszönjük szépen, megtaláljuk a helyünket” – mondta L. Simon László.  

L. Simon László azt a 2012. januári jobbikos demonstrációt idézte fel, amikor Novák Előd az Európai Bizottság budapesti képviselete előtt égetett el egy uniós zászlót. A kormánypárti politikus válaszát a radikális képviselők bekiabálásokkal zavarták meg, végül az ülést levezető alelnöknek, Latorczai Jánosnak kellett fegyelemre intenie a hangoskodókat.

L. Simon László: – Képviselőtársaim! Ezt kérem, hogy jegyzőkönyvezzék, amit a képviselő úr bekiabált, azt is, amit utána mondott. Úgy kezdődött, hogy „b”, és úgy folytatódott, hogy meg, tehát ezt is legyen szíves – amit bekiabált –, kérem szépen, hallgassanak végig.
Latorczai János: – Jobbikos képviselők! Szávay úr és Györk képviselőtársaim . Legyenek szívesek lehetőséget adni az államtitkár úrnak!
L. Simon László: – Nyilvánvalóan abban reménykedek, hogy magukat ettől lelkiismeret-furdalás gyötri, és belátták végre azt, hogy milyen szégyenteljes cselekedet elégetni az Európai Uniónak a zászlaját.


Az új parlamenti munkarend alapján ezúttal sem tartottak vitákat, és határozatokat sem hoztak a képviselők. És az sem derült ki, melyik képviselő káromkodott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!