2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Kárba megy idén a cseresznye?

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 15:12, frissítve: csütörtök 15:58

Hiába kiváló az idei cseresznyetermés, nincs aki leszedje. A termelőknek nagy gondot jelent a munkaerőhiány. Az egyik Pécs melletti ültetvényre például Miskolcról és Ukrajnából jönnek munkások.

Egy húszfős brigád Miskolc mellől, egy kis faluból érkezett a Pécs melletti cseresznyésbe. Várhatóan három hétig maradnak, napi 8-10 órát dolgoznak, a teljesítményük alapján kapnak pénzt. A legjobbak naponta 12-15 ezer forintot keresnek.

A cégnek 100-120 emberre lenne szüksége, de eddig csak 80 embert sikerült szerezniük. A magyarok inkább nyugati országokba mennek, ott a hazai fizetés akár háromszorosát is meg tudják keresni. A hiányt Ukrajnából érkezőkkel próbálják pótolni - erről beszél a Meggytipró Kft. ügyvezetője, Fülöpné Tököli Magdolna.

- Munkaerő a mezőgazdaságban lenne, de nagyon nehéz. Ausztriába mennek ki Magyarországról és ott szedik a gyümölcsöt, illetve szüretelnek.

- Valóban igaz az, hogy Ukrajnából is fognak hozni embereket?

- Igen, hétfőn lesz kész az engedélyük a papírjuk, és természetesen ők fognak majd kitt dolgozni, itt Magyarországon fogják szüretelni a gyümölcsöt.

A Danic Kft. majdnem 20 hektáron termel cseresznyét. Ügyvezetőjük szerint kiváló termés várható, de más gyümölcsnél inkább hátrány volt, hogy a hideg idő után rögtön nagy meleg jött

Ez valaminél jó volt, valaminél nem, mert, hogy kimaradt a tavasz ez gyakorlatilag egy nagyon gyors virágzást eredményezett, hogy gyakorlatilag kettő, kettő és fél hét alatt összecsúszott minden fajnak, fajtának a virágzása és a megtermékenyülés nem mindenben volt jó. Speciel a cseresznyénél jól jött ki a lépés, de van olyan, például a meggy, újfehértói fürtösben, ahol mérsékeltebbek a terméskilátások - mondta el Pillmann Gábor.

A cseresznye kilóját a piacon fajtától függően 500 és 800 forintért árulják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!