2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Karácsony: Ha kellek, jövök

Hír TV

2017. december 9., szombat 11:41, frissítve: szombat 13:12

A zuglói polgármester is beszédet mondott az MSZP választmányi ülésén, de a nagy bejelentés egyelőre elmaradt.

Molnár Gyula elnök nyitotta meg a szocialisták programbemutatóját, melyen a párt vezető politikusainak felvezetése után rövid beszédet mondott.

Új programjukat a változás programjának nevezete, fő céljai az oktatás és az egészségügy fejlesztése, a jogállam, „a szabad sajtó és a független ügyészség visszaállítása”. A szocialista párt a nyugdíjasok pártja – mondta Molnár, elmondása szerint ezt hallja vissza a választóktól legtöbbször. A politikus erre büszke, hiszen ez azt jelenti, hogy bíznak bennük az emberek, és tudják, mire van szükségük a nyugdíjasoknak, ezt pedig meg is adják majd nekik – ígérte. Az MSZP elnöke szerint az ellenzéki pártoknak össze kell fogniuk, be kell fejezniük az egyezkedést. A szocialisták ezért továbbra is kiállnak egy közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt mellett.

Molnár Gyula a hitük által legyőzhetetlenné vált egri várvédők maroknyi csapatához hasonlította az ellenzéket.

Ma Eger városát és a magyar demokráciát újra meg kell védenünk, össze kell fognunk, együtt kell működnünk, párbeszéddel természetesen. Fel kell készülnünk, és le kell győznünk a betolakodókat, le kell győznünk az árulókat. Csak mi lehetünk az erősek, csak akkor fog tudni ez működni, ha mi képesek vagyunk arra, hogy ezt megcsináljuk. És ha megcsináljuk, akkor hiszem azt, hogy Magyarország újra erős és legyőzhetetlen lesz, és nem lehet soha többet elárulni – hangoztatta a pártelnök.

Nekem mindegy, hogy tolom, vagy húzom a szekeret

Ezt követően Molnár Gyula felkonferálta Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, aki egy Csillagok háborúja-idézettel nyitott: „tedd azt, ami helyes, ne azt, ami könnyű”.

„Valljuk be, mindenkinek könnyebb lenne, ha én nem lennék itt. Minden simábban menne, nem feszengenének a szocialisták, hogy mit keresek én itt. Lehet, nekem is könnyebb lenne. Könnyebb lenne a demokratikus pártoknak is, mert nem kavarnék bele a terveikbe, és számolgathatnák tovább a képzeletbeli százalékaikat – hangoztatta Karácsony. – De nincs minden rendben, nagy problémák vannak az ellenzéki tárgyalások terén.”

A politikus szerint hiába akarnak változást az emberek, apadozik az ellenzéki pártok támogatottsága. Szerinte az ellenzéki politikusoknak az a dolguk, hogy hitet és reményt adjanak az embereknek, végig kell gondolniuk, hogy mi a könnyű és mi a helyes.

Karácsony kiemelte: egyetért az összefogás gondolatával, mivel ez szükséges feltétele a kormányváltásnak, azonban ennél több kell.

Nem lehet, hogy azért nem bíznak bennünk a szavazók, mert mi sem bízunk egymásban? Hogy több úton megyünk, hogy elengedtük 2018-at, és csak a következő évek és a pozíciók érdekelnek? – fogalmazott Karácsony. Szerinte nem egyszerűen közös listára, hanem közös vízióra van szükség. E vízió az emberre, az emberiességre, az emberek tudására kell alapuljon, az emberekbe kell befektetni – hangsúlyozta.

A miniszterelnök-jelölt kérdéséről egyelőre csak ennyit mondott: Nekem mindegy, hogy tolom vagy húzom a szekeret, csak menjen a szekér. Döntsék el a szocialisták, hogy milyen szerepet szánnak nekem. Ha kell, megyek.

Tekintse meg a teljes beszédeket:

Újra képben a Szolidaritás

Együttműködik a választáson a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke elmondta, miután a mozgalom civil szervezet, önállóan nem indulhatna az országgyűlési választáson, ezért biztosítják nekik a parlamenti képviselet lehetőségét.

Az az állam dolga, hogy mindig a gyengébb, a kiszolgáltatottabb mellé álljon. Persze azt tudjuk, hogy mások a lehetőségeink, és mások a felelősségeink is. Más a pártok és a politikusok, és más a civilek a mozgalmak dolga. De ettől még lehet együttműködés egy párt és egy civil mozgalom között. Ezért kötünk ma választási együttműködési megállapodást a Magyar Szolidaritás Mozgalommal – jelentette be a politikus.

Mindeközben

Az MSZP közelébe került az LMP támogatottsága – derül ki a Závecz Research friss felméréséből. A szocialisták 11, az ökopárt pedig 9 százalékon áll. A közvélemény-kutatásban a teljes népességen belül és a biztos szavazók között is a Fidesz vezet, a legerősebb ellenzéki erő pedig a Jobbik. A Demokratikus Koalíció épphogy bekerülne a parlamentbe, a többi ellenzéki párt pedig legfeljebb 1 százalékot tudhat magáénak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!