2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Személyes érdekek miatt emlegetnek anarcihát?

,

2016. október 17., hétfő 20:15, frissítve: szerda 12:04

A betegek egészségét, biztonságát és ellátását veszélyeztető helyzet alakult ki az Országos Mentőszolgálatnál Máté Gábor megbízott főigazgató vezetése alatt az elmúlt 10 hónapban. Az Országos Mentőszolgálat személyes érdekeket sejt a régiós vezetők levele mögött, a Hír Televíziót pedig a szakemberek állításainak nyilvánosságra hozatala miatt jogi lépésekkel fenyegetik. Nyilatkozott nekünk az egyik nemrégiben eltávolított vezető is.

Többek közt ez áll abban a Hír TV birtokába jutott levélben, amelyet az emberi erőforrások miniszterének írt öt regionális igazgató. Azt írják, elkeseredettségükben jutottak arra, hogy személyesen Balog Zoltánhoz forduljanak segítségért.

Levelükben számos problémát sorolnak. Példaként említik a névbélyegzők jogtalan használatát, miközben fontos szerződések nincsenek aláírva, valamint azt, hogy gyakorlat nélküli mentőtisztek kaptak vezetői megbízást több megyében is. Ezzel párhuzamosan viszont szakmájukban is elismert orvosokat méltatlan körülmények között, megzsarolva küldtek el – teszik hozzá.

A mentők mindennapi tevékenysége átláthatatlanná vált, a régiókban gyakorlatilag anarchia alakult ki.

A regionális igazgatók elhatárolódnak ezektől a folyamatoktól és arra kérik Balog Zoltánt, hogy az Országos Mentőszolgálat főigazgatói pályázatának elbírálásánál ne engedjen a Máté Gáborhoz közeli emberek lobbijának.

Aggályos a 24 órás műszak

A Hír TV-nek nyilatkozott az országos mentőszolgálattól a közelmúltban eltávolított egyik regionális vezető. Ónodi Lívia megerősítette a regionális vezetők levelében leírtakat, azt is hozzátette: a megbízott főigazgató által előkészítés nélkül bevezetett 24 órás szolgálat is aggályos a betegellátás szempontjából. „Sajnos igen a levél megalapozott, így van nagy változások történtek a mentőszolgálat életében, ami nem pozitív, negatív hatásúak úgy gondolom. Ugyan főigazgató úr a népszerűséget keresve 24 órás szolgálatot bevezette, de ezt azt gondolom minden dolgozó saját felelősségére hagyatkozva ez egyik napról a másikra történt, mindenféle előkészület nélkül, ez aggályos az ellátás szempontjából , a betegbiztonságot úgy gondolom veszélyezteti, aljas eszközökkel e-mailünket átirányítva magán e-mailjenket feltörve én nem tudom milyen bűncselekményt kell elkövetni, mit kell elkövetni ahhoz, hogy itt történjen valamilyen változás a mentőszolgálat élén” – mondta televíziónknak Ónodi.

Személyes érdekek a háttérben?

Személyes érdekeket sejt az országos mentőszolgálat a régiós vezetők levele mögött, a Hír Televíziót pedig a szakemberek állításainak nyilvánosságra hozatala miatt jogi lépésekkel fenyegetik. Szerintük a régiós vezetők levelében leírt állítások hamisak, a mentőellátás pedig folyamatos és zavartalan, a működés valamennyi feltétele biztosított. Közleményükben azt is hangsúlyozzák: a levélírók megnyilvánulása mögött személyes érdekek állhatnak, mivel régióvezető megbízatásaik december 31-vel lejárnak, a posztra pedig pályázatot írnak ki.

Le kell számolni az irreális elvárásokkal

A politika gátolja az egészségügy problémáinak megoldását az Alternatíva Kör szerint. Kincses Gyula egészségpolitikus úgy gondolja, le kell számolni az irreális elvárásokkal, de az egészségügyet szakmai kérdésként kell kezelni. Szerinte egyébként a politika fogja vissza tervei megvalósításában a jelenlegi egészségügyi államtitkárt is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!