2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Kampányfogás? Belebegtették a bűzforrás megszüntetését

Hír TV

2018. április 2., hétfő 10:44, frissítve: hétfő 13:28

Bezárhat a királyszentistváni regionális hulladékkezelő központ. A környékbeliek évek óta szenvednek a telep bűzétől, de eddig nem történt semmi. Néhány nappal ezelőtt viszont Kontrát Károly, a térség fideszes képviselője bejelentette, hogy bezárják a telepet. Többen ezt csak választási ígéretnek tartják, amelyet aztán majd nem fognak betartani.

Magánút vezet a királyszentistváni hulladéklerakóhoz, ezért is nehéz látni, hogyan kezelik 158 település szemetét. A telep nyolc éve, 8 milliárd forintból, uniós támogatással épült meg. Az onnan időnként áradó bűz azonban évek óta tízezrek életét keseríti meg

„Szerintem a probléma az volt, hogy a hulladéklerakó nem úgy működött, ahogy kellett volna. Sajnos ahhoz képest, hogy az osztrák mintát hozták ide, itt nem ez valósult meg. Nagyon remélem, hogy történnek változások, ez a környéknek mindenképpen kedvező lenne” – mondja egy balatonfűzfői lakos.

Feljelentések történtek, vizsgálatok indultak, de hiába, a bűz nem szűnt meg. Katanics Sándor DK-s veszprémi önkormányzati képviselő szerint a cégnek a rezsicsökkentés után nem maradt elég pénze, hogy szabályosan kezelje a hulladékot.

„Egyfajta rablógazdálkodás zajlott ott sajnos az elmúlt időszakban meglátásunk szerint. A környéken élők rendszeresen fotózták azt, hogy éjszaka, ami egyáltalán nem lenne megengedett, válogatás nélkül is került ki hulladék, ezt természetesen mindig tagadták. Vizsgálatokkal érdekes módon soha nem jutottunk tovább” – jegyezte meg a politikus.

Évek óta patthelyzet volt, ezért is okozott meglepetést, hogy Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője a választás előtt két héttel a Facebookon jelentette be a lerakó bezárását. Katanics szerint ez csak kampányfogás, hiszen a közzétett levélben se bezárási határidőről, se intézkedési tervről nem esik szó, illetve az sem nem derül ki, hová vinnék ezután a szemetet, és nem lenne-e pénzkidobás nyolc év után a telepet bezárni.

A kérdéseinket szerettük volna feltenni Kontrát Károlynak, de ő nem akart nyilatkozni az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!