2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Kamarai bojkottot hirdetett egy orvos

Hír TV

2017. november 29., szerda 09:59, frissítve: szerda 11:09

Bojkottra hívja orvostársait egy fogorvos. Azt kéri, ne fizessék be a Magyar Orvosi Kamarának a tagdíjat, amelyet a köztestület 70 százalékkal, évi 48 ezer forintra emelne.

Bojkottra szólította fel orvostársait Drajkó Zsigmond fogorvos. A Momentum egészségpolitikusa arra kéri a szakmában dolgozókat, hogy ne fizessék be a Magyar Orvosi Kamarának a tagdíjat, amelyet a köztestület 70 százalékkal emelne meg. 27 600 forint helyett 48 000 forint lenne az éves fizetnivaló.

„Jelenleg arról szól a petíció, hogy akik aláírják, azok vállalják, hogy nem fizetnek kamarai tagdíjat addig, amíg a kamara működése nem lesz transzparens, nem lesznek az éves költségvetések hozzáférhetők, nem fog a kamara olyan, az egészségügyet súlyosan érintő kérdésekben nyíltan és nyilvánosan a közvélemény elé állni, mint például a hálapénz” – mondta Drajkó.

Az orvosi kamara működése és gazdálkodása átláthatatlan a hálapénz ellen küzdő orvosok csoportjának egyik tagja szerint. „Nem értjük és mélységesen fel vagyunk háborodva a tagdíjemelésen akkor, amikor gyakorlatilag két éve harcolunk azért, hogy a Magyar Orvosi Kamara mint hivatásrendi kamara végezze el a feladatát. Egy hivatásrendi kamarának az az elsőrendű feladata, hogy őrizze meg a hivatás tisztaságát, megbecsültségét, és védje a tagjait, azok hitelességét és becsületét. Az utóbbi időben megszaporodtak a hálapénzzel kapcsolatos, illetve a zsarolásnak nevezhető súlyos etikai vétségek, amelyekkel szemben a kamara nemhogy proaktívan nem lép fel, hanem sehogy” – jelentette ki Lénárd Rita.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete sem tartja időszerűnek az emelést. „Az országos vezetés az utóbbi időben többször tanúbizonyságot tett arról, hogy nem jó gazdája a kamarának. Sokan nem értenek azzal egyet, hogy egyáltalán kötelező a kamarai tagdíj fizetése, és főleg nem értenek azzal egyet, hogy még emelni is kívánnak. El kell gondolkodni a kamara szerepén. Személy szerint úgy gondolom, hogy az orvostársadalom szempontjából és az össztársadalom szempontjából fontos, hogy legyen egy szervezet, amely főleg az etikai iránymutatást megadja az embereknek, amit végképp nem tesz meg a kamara” – mondta Dénes Tamás elnök.

A Magyar Orvosi Kamara érdemben nem válaszolt a tiltakozásokra. A köztestület elnöke egyelőre nem nyilatkozik. Éger István legkorábban csütörtökön hajlandó tájékoztatást adni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!