2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Juncker: Ha Orbán nem fúj visszavonulót, harcra számíthat

2015. április 30., csütörtök 14:38, frissítve: csütörtök 15:36

A nyugati sajtó és az unió élesen bírálja a magyar miniszterelnököt a halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentése miatt. A legkeményebben az európai Bizottság elnöke fogalmazott, Jen- Claude Juncker arra szólította fel Orbán Viktort, hogy vonja vissza szavait.

Számon kéri a magyar kormányt a Guardiant. A brit lap ugyanis arról írt, hogy a magyar miniszterelnök vissza akarja állítani a halálbüntetést, és munkatáborokat akar építeni a bevándorlóknak. A cikkben emlékeztetnek rá, hogy a halálbüntetés ellentétes az uniós joggal. A bevándorlással kapcsolatos új nemzeti konzultációról pedig megjegyzik, hogy az egy bevándorlás-ellenes kérdéssor, ami egyenlőség-jelet tesz a bevándorlók és a terroristák közé.

A kormányszóvivő szerint a cikk valótlanságokat állít: nemcsak hogy erős csúsztatásokat tartalmaz, de félre is értelmezik a miniszterelnök szavait. Kovács Zoltán úgy véli: nem a politika akarja napirenden tartani a halálbüntetés kérdését, hanem a választók.

Az Európai Parlament elnöke után az Európai Bizottság első alelnöke is élesen bírálta a magyar kormányfő szavait. Frans Timmermans Facebook-oldalán arról ír, hogy a halálbüntetés ellentétes az európai joggal és elvekkel, annak eltörlése pedig mérföldkő volt az alapjogok európai fejlődésében. A holland szociáldemokrata politikus a migrációs nemzeti konzultációra is kitér. Megjegyzi: a magyar hatóságoktól függ, hogy megkérdezik-e erről a lakosságot. Ugyanakkor szerinte szándékosan félrevezető, ha a migránsokat kizárólag a társadalomra nehezedő teherként állítják be, miközben hozzájárulásukat nem említik.

Az Európai Bizottság elnöke pedig egyenesen harccal fenyegette meg a magyar miniszterelnököt, ha Orbán Viktor valóban vissza akarja állítani a halálbüntetést. „Az Európai Unió alapvető jogi chartája megtiltja a halálbüntetést, és Orbán úrnak azonnal világossá kell tennie, hogy nem áll szándékában ilyesmit tenni. Ha mégis, akkor ebből harc lesz” – szögezte le Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke megjegyezte: több okból is erőteljesen ellenzi a halálbüntetést. Szerinte egyértelmű dolgokat nincs értelme megvitatni.

Komoly büntetés lehet kilátásban
Az Alkotmánybíróság korábbi helyettes elnöke a Hír TV-ben azt mondta, komoly büntetésekkel számolhat az ország, ha meglépné az Európában példátlan lépést. Bővebben>>>


Trócsányi: Vita az lehet

Magyarország számára is az emberi jogok európai egyezménye az irányadó a halálbüntetéssel kapcsolatban – nyilatkozta az igazságügyi miniszter. Trócsányi László ugyanakkor azt más kérdésnek tartja, hogy a témáról vita legyen. A politikus hangsúlyozta: a 2009-es lisszaboni szerződés kötelező a tagállamokra, ezért az alapjogi charta, amely tiltja a halálbüntetést és a kivégzést, a magyar jognak is része. A miniszter azt mondta: voltak idők Magyarországon, amikor politikai okokból is ítéltek embereket halálra és abban bízik, hogy ez az időszak soha nem fog visszatérni.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsett beszélt arról, hogy néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényt és a tényleges életfogytiglani büntetést. Ezeknek a visszatartó ereje azonban önmagában szerinte nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!