2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Jól jártak a reformátusok az év végi pénzosztáskor

Hír TV

2018. január 11., csütörtök 20:45, frissítve: csütörtök 21:38

Kibukott az aránytalan felekezeti támogatások miatt az evangélikusok országos felügyelője. Az Orbán-kormány korábbi államtitkára szerint azok kaptak év végén pénzt, akik beálltak a kormány migrációs politikája mögé. Jutott pénz a határon túlra is. A kormányszóvivő a támogatásokkal kapcsolatban cáfolta a nemzetpolitikáért felelős államtitkárt: szerinte a szervezetek nem biankó csekket kaptak.

Az év végi kormányzati pénzesőből 27 milliárd forint jutott az Orbán Viktor bizalmasa, Kató Béla által vezetett Erdélyi Református Egyházkerületnek. Több más határon túli szervezet is kapott támogatást. A Magyar Közlönyben azonban nem tüntették fel, hogy mire költhetik a pénzt.

„Nem kellett teljesen pontosan megmondani, mert most alakítják ki és most nézik meg, hogy pontosan kiket és hogyan tudnak támogatni ebből” – nyilatkozta Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A kormányszóvivő szerint azonban az államtitkár rosszul tudja, a szervezetek meghatározott feladatokra kaptak pénzt.

„Ezek a típusú források alapvető hiányosságok pótlására szolgálnak. Oktatási, gyermekvédelmi, családtámogatási forrásokról beszélünk. Minderről tételesen be fogunk számolni, illetve beszélni fogunk, hiszen a magyar kormány politikája arról szól, hogy minden döntés mögött nem pusztán országban, hanem nemzetben gondolkodik, ez tükröződni fog ezekben a döntésekben” – reagált Kovács Zoltán.

A DK szerint a kormány határon túli szavazatokat vásárol a támogatással.

„Ezek a pénzek gyakorlatilag olyan helyzetet teremtenek a határon túl is, mint ami Magyarországon zajlik: egyfajta oligarchikus rendszer kiépítése, egyben olyan szavazatok megszerzése, amelyekkel a Fidesz be akarja betonozni a saját hatalmát” – fogalmazott Ara-Kovács Attila, a Gyurcsány-párt külügyi kabinetvezetője.

A reformátusok az országhatárokon belül is jól jártak az év végi pénzosztáskor. Orbán Viktor és Balog Zoltán felekezete mintegy 90 milliárd forintot kapott. A náluk több mint három-négyszer több hívet tömörítő katolikus egyház 40 milliárdot, az evangélikusok pedig valamivel több mint 1 milliárdot.

Az aránytalan támogatás miatt kifakadt az evangélikusok országos felügyelője, a korábban mindhárom Orbán-kormányban államtitkárként dolgozó Prőhle Gergely. Egy interjúban arra utalt: a pénzek azoknak a felekezeteknek jártak, amelyek beleálltak a kormány migránskampányába.

A korábban a Fidesszel szemben álló Hit Gyülekezete is kapott év végén több mint 750 millió forintot – mutat rá a 444. A portál kiemeli: az egyház vezetője és a felekezet által fenntartott ATV is gyakran foglalkozott a kormány migránspolitikájával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!