2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Jogsértő trükkel osztogatta a támogatást a kormányközeli alap

2016. november 13., vasárnap 12:09, frissítve: kedd 13:53

Jogsértő trükkel osztogatta az innovációra szánt uniós támogatást egy kormányközeli pénzügyi alap. A pénzből az alap egyik tulajdonosának érdekeltsége is kapott, ami szabálytalan. Az ügyben feljelentés is volt, de az adóhatóság nem mondta meg, hogy elrendelte-e a nyomozást.

Tombor András Orbán Viktor egykori tanácsadója és Habony Árpád egyik hitelezője. Áprilisban még ő volt a Tokaj Kereskedőház egyik ura, ő jelentette be az állami tulajdonú borászat névváltozását. Azóta kirakták a cégből, mégis maradt teendője Tokaj-Hegyalján. Van egy saját pincészete a borvidék egyik hangulatos falujában, Erdőbényén.

A Bardon Borászat székhelyére egy másik kft.-t is bejelentettek. Az Első Magyar Borkereskedő Kft. mögött is Tombor András áll. A kereskedőcég olyan uniós pénzt kapott, amelyet Brüsszel eredetileg innovációra, azaz egy kreatív ötlet üzleti hasznosítására szánt. A pincészet birtokigazgatóját hiába kérdeztük az EU-s támogatásról:

– Nincsen arról tudomásom, hogy ilyen pénzek hozzánk érkeztek volna.
– Csak ugye ide van bejelentve az Első Magyar Borkereskedő is…
– Ööö, igen, erre a címre, viszont az Első Magyar Borkereskedővel mi nem beszélünk, ilyen szinten nem állunk kapcsolatban.
– Akkor milyen kapcsolatban állnak?
– Van egy szerződésünk, ők a borainkat értékesítik, de ezenfelül nincsen más.

Az innovációra szánt uniós pénzeket pénzügyi alapok fektetik be. Magyarországon az egyik ilyen kockázatitőke-kezelő alap a Morando Zrt, amelyben Tombor András közvetetten tulajdonos. A kormányközeli üzletember tehát a tőkealapon keresztül saját érdekeltségének juttatott innovációs támogatást, ami szabálytalan. Ezt mondja a Forbes Magazin vezető szerkesztője, aki tényfeltáró cikket írt az innovációs pénzek sorsáról.

„Egyrészt ő az alap tulajdonosaként nem finanszírozhatja meg saját érdekeltségét, ez az egyik. Másik, hogy a borászat az agrárbefektetésnek minősül, tehát borászat élből nem kaphat pénzt, mert agrártámogatást ad eleget az unió a tagállamoknak, költségvetésének a fele erre megy el, az innovációs pénzt, azt nem szabad erre költeni. Ugye, itt megint csak azzal játszották ki, hogy azt mondták, hogy ez egy kereskedőcég, ami véletlenül éppen a Tombor András-féle borászattól vesz borokat” – fogalmazott Zsiborás Gergő vezető szerkesztő.

Tombor Andrást Célpont című műsorunk munkatársa nem érte el. Kollégánk a Morando Tőkealap egy másik illetékesével beszélt:

– Az alap tulajdonosaihoz biztos, hogy egy fillér sem vándorolt vissza, ez garancia.
– És kormányközeli üzletemberekhez?
– Tudja ezt definiálni, hogy ki a kormányközeli üzletember? Mert akkor biztos el tudok rajta gondolkodni, hogy vándorolt-e oda hozzá pénz.
– Miniszterelnöki tanácsadó például…
– Én nem értem ezt. Az alap tulajdonosaihoz nem jutott vissza pénz. Egyébként meg, ha én igénybe veszek egy szolgáltatást, hogy a mögött milyen cég van, általában meg szoktuk nézni, de nem szoktuk végigvizsgálni a pénznek az útját.

A Tombor András-féle pénzügyi alap követett el szabálytalanságokat. Ezt nemcsak a Forbes szerkesztője mondja, hanem az uniós források elosztását ellenőrző Miniszterelnökség képviselője is.

„Szigorúan tiltja az alapkezelői szabályzat azt, hogy bármelyik alapkezelő a saját maga által tulajdonolt vagy hozzá kapcsolódó cégekbe fektessen be, hiszen az a bennfentes kereskedés. Lényegében annyit csinálnak akkor, hogy banki finanszírozást pótolnak az állami pénzekkel. Ezt a szabályok tiltják, folyamatosan ellenőrzik is. A konkrétan kérdezett alap esetében is volt ilyen vizsgálat, be is igazolódott, hogy volt jogosulatlan alapkezelés, illetve volt jogosulatlan forráskihelyezés, ez visszakövetelésre is került. A Morando Tőkealap által kezelt uniós pénzből milliárdok vándoroltak az alap tulajdonosaihoz köthető cégekhez” – nyilatkozta a Célpontnak Csepreghy Nándor miniszterhelyettes.

A Morando Tőkealap által kezelt uniós pénzből milliárdok vándoroltak az alap tulajdonosaihoz köthető cégekhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!