2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Jogerős: tényleges életfogytiglan a romagyilkosságok elkövetőinek

,

2015. május 8., péntek 17:10, frissítve: szombat 08:01

Másodfokon is tényleges életfogytiglant kapott a romagyilkosságok három vádlottja. Negyedik társukat tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla ezzel lényegében helybenhagyta az elsőfokú bírói döntést. 2008-ban és 2009-ben a vádlottak összesen kilenc helyszínen hajtottak végre fegyveres támadást cigányok ellen. A bűncselekmény-sorozatban hatan haltak meg, köztük egy gyermek. Az áldozatok hozzátartozói nem voltak teljesen elégedettek a mai ítélettel.

„…Kiss Árpád Sándor elsőrendű, Kiss István Zoltán másodrendű és Pető Zsolt István harmadrendű vádlott élet elleni cselekményét társtettesként elkövetett emberölés bűntetteként nevezi meg, és az 1978. évi 4-es törvény 166. szakasz 1–2. bekezdés J pontja szerint is minősíti” – mondta Máziné Szepesi Erzsébet tanácselnök.

Jogerősen is tényleges életfogytiglant kapott az első három vádlott, Kiss Árpád és testvére, István, valamint Pető Zsolt. Az ítélőtábla érdemben nem változtatott az elsőfokú bírói döntésen.

„Személyi szabadság megsértésében első fokon nem ítélték el a védenceinket, most másodfokon igen, és emiatt változtatták meg az ítéletet, de az érdemi része helyben lett hagyva, tehát a büntetés mértéke nem változott” – mondta Balázsi Bence, Kiss István védője.

Az ítélőtábla döntésének e része ellen az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott védője fellebbezést nyújtott be. „Első fokon nem mondták ki bűnösnek, itt kimondták bűnösnek, ezért nyílik meg a harmadfokú eljárás, de csakis kizárólag a személyi szabadság megsértése vonatkozásában. Az összes többi más cselekmény vonatkozásában nincs harmadfokra lehetőség” – mondta Bérdi Zsolt, Kiss Árpád védője.

A negyedrendű vádlott Csontos Istvánra első fokon tizenhárom év fegyházbüntetést szabtak ki, esetében az ügyészség súlyosításért fellebbezett arra hivatkozva, hogy a katonai elhárítás titkos kapcsolataként megakadályozhatta volna a tiszalöki, az alsózsolcai és a kislétai gyilkosságokat. A Fővárosi Ítélőtábla azonban nála is helybenhagyta az elsőfokú döntést.

„Az ő bűnsegédi tevékenysége különösen az utolsó két emberöklésnél kiemelkedő, tehát a tiszalökinél és különösen a kislétainál, hiszen akkor már a kislétainál neki biztosan tudnia kellett, hogy itt mi történik. Ha nem ez a hozzáállása a nyomozás során az ügyhöz, akkor talán emberéleteket lehetett volna megmenteni” – vélekedett Helmeczy László sértetti képviselő.

A támadásoknak hat halálos áldozatuk és öt sérültjük volt. A rajtaütések Nagycsécsen, a Tiszalökön, Alsózsolcán, Kislétán és Tatárszentgyörgyi követeltek halálos áldozatokat. A hozzátartozók közül néhányan megjelentek a tárgyaláson. Azt mondják: fájdalmukat nem enyhítik a kiszabott ítéletek. „Vakuljanak meg, azt kívánom a gyilkosoknak, megölték a húgomat” – mondta az egyik áldozat nővére.

A Tatárszentgyörgyön meggyilkolt ötéves Csorba Róbert édesanyja sem elégedett az ítélettel.

– Többet várt, vagy elégedett ezzel az ítélettel?
– Negyedrendűnél többet vártam.
– Mennyivel többet?
– Hát, életfogytiglant. Ugyanúgy ott volt, szerepelt benne.

A fellebbezések miatt az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott ügye a Kúrián folytatódik, de esetükben a tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéseken már nem változtathat a legfőbb bírói fórum.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!