2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Jobbik: Hozzák nyilvánosságra a multikkal kötött paktumokat

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 19:52, frissítve: csütörtök 23:05

A multinacionális vállalatokkal kötött stratégiai megállapodások nyilvánosságra hozatalát követeli a Jobbik. Szerintük a szerződések sokszor indokolatlan kedvezményeket tartalmaznak. A Civitas Intézet által szervezett fórumon az is elhangzott: a túltámogatott multik egyes ágazatokban egyre inkább kiszorítják a kis és közepes magyar vállalkozásokat.

„Az erős Magyarország céljának jegyében rengeteg pénzt költünk a családok támogatására. Adódik a kérdés, hogy honnan van ez a pénz. Az igazság úgy áll, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy ezt a pénzt a multiktól vesszük el” – magyarázta tavaly Tusnádfürdőn a miniszterelnök.

A számok mást mutatnak

„Az elmúlt öt évben sokkal többet költöttek a multik támogatására, mint az azt megelőző öt évben. 2010-től 40 százalékkal nőtt a multikra fordított támogatás” – nyilatkozta a Civitas Intézet vezérigazgatója, Vértesy László. Szerinte nem az a gond, hogy a kormány támogatja a nagy cégeket, hiszen azok is jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményéhez, inkább az a probléma, hogy a túltámogatott nagyvállalatok kiszorítják a kis- és középvállalatokat.

„Olyan erős kedvezményeket kapnak, mint például többévnyi munkabért kifizetnek nekik előre. Most volt egy rekord, hogy egy nemzetközi üdítőipari cég több mint hét évre megkapta előre a munkavállalók bérét, amivel nem tudnak versenyezni a kis- és középvállalatok” – tette hozzá Vértesy.

A DK szerint ráadásul átláthatatlan is a multik támogatása, a jelenlegi rendszert össze kellene hangolni az uniós szabályozással.

„Hiszünk az európai piacban, és hiszünk abban is, hogy az emberek és a tőke szabad áramlásához az is hozzátartozik, hogy egy összehangolt versenysegítő európai és nemzeti. Itt most a nemzetit másképp értem, mint ma a kormánypolitika érti. Szabályozást kell megvalósítani” – mondta a párt gazdaságpolitikai kabinet titkára, Penz András.

A Jobbik szerint a tisztánlátás érdekében először a kormány és a multik közötti, részben titkos, indokolatlan kedvezményeket is tartalmazó stratégiai megállapodásokat kellene nyilvánosságra hozni.

„Mindazt a negyvenhetet, amely nyilvánosan került a Fidesz–KDNP keze alól az asztalra, és mindazok titkosnak szánt fejezeteit. Azt látom, hogy az általam nem tisztelt Bajnai–Gyurcsány-gazdaságpolitika támogatási volumenét meghaladó módon támogatja az utóbbi két Orbán-kormány” – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Ráadásul a nagyvállalatok sokszor nem is teljesítették a kabinet munkahelyteremtő törekvéseit. A Hír TV Célpont című műsorának oknyomozó riportja feltárta: az első ötven partner multi közül tizenhétnél jelentősen csökkent az alkalmazottak száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!